22:35, sob, 4. Maj

“Mogoče bom izgubil celo službo.” Odziv invalida, ki zaradi stavke zdravnikov ne more opraviti zdravniškega pregleda





Po družbenem omrežju Facebook se širi zapis uporabnika Igorja Plohla, ki opozarja na posledice stavke. V URI Soča namreč vztrajajo pri tem, da med stavko zdravnikov ne bodo  pregledovali voznikov invalidov in jim izdajali zdravniških potrdil, čeprav je vlada sprejela odlok, da morajo. Igor Plohl pa je eden tistih, ki mu v aprilu poteče vozniško dovoljenje, za podaljšanje pa potrebuje zdravniško potrdilo, ki pa ga lahko dobi samo v Ambulanti za voznike invalide v URI Soča. Tam pa stavkajo.

“Bojim se, da bom kmalu ostal brez vozniškega dovoljenja, čeprav nisem naredil nič narobe. Po desetih letih mi v aprilu poteče. Za podaljšanje potrebujem zdravniško potrdilo, ki ga lahko dobim le v Ambulanti za voznike invalide v Soči v Ljubljani. Od tam sem dobil odgovor, da zaradi stavke zdravnikov nisem upravičen do pregleda. Za pregled bi moral biti mladoleten ali star nad 65 let. Vlada RS je sprejela Odlok po katerem mi ta pravica pripada, vendar tega na Soči ne spoštujejo. Otroke v šoli učim, da živimo v pravni državi. Očitno jih zavajam. Odlok Vlade je končal na Ustavnem sodišču, ki bo o njegovi veljavnosti odločilo, ko pač bo. Glede na hitrost odločanja naših sodišč nisem prepričan, da bo to kmalu. Tudi če sodišče hitro odloči v korist invalidov, je malo verjetno, da bom prišel pravi čas na vrsto za zdravniški pregled, ker je pred mano že veliko drugih čakajočih,” je zapisal Igor Plohl.

Če ne bo imel podaljšanega vozniškega dovoljenja, ne bo mogel v službo

“Mnogi invalidi so že ostali brez vozniškega dovoljenja. Ko bom brez njega ostal tudi sam, bom zelo verjetno neopravičeno izostal od dela. Mogoče bom izgubil celo službo. Na avtobus ne morem, ker iz Lenarta v Maribor ne vozijo takšni, ki bi bili prilagojeni za invalide na invalidskih vozičkih. Naj pokličem taksi in plačam med 50 in 60 EUR na dan? Toliko na dan niti ne zaslužim. Vlak v Lenart ne vozi. Mogoče je rešitev avtoštop neglede na vremenske razmere, negotovost uspeha in zapravljen čas? Mogoče pa je rešitev, da tudi jaz več ne spoštujem zakonov in vozim brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ali veste kakšna je kazen? 500 EUR in zaseg vozila, če je pogoj za podaljšanje predložitev veljavnega zdravniškega spričevala! Kaj me čaka, če se vseeno podam na cesto in se mi zgodi nesreča? Mislim, da sem pravno formalno avtomatsko kriv. Mi bo zavarovalnica izplačala odškodnino, če se mi zgodi kaj hudega? Gotovo ne, ker bodo spoštovali zakonodajo! Prepričan sem, da mi v tem primeru ne velja tudi avtomobilsko nezgodno in kasko zavarovanje,” še podaja, kakšne posledice ga lahko doletijo.

Še naprej bodo upoštevali določila zakona o stavki, po katerem ta skupina oseb ni uvrščena med nujne izjeme

Da v URI Soča vztrajajo pri upoštevanju Zakona o stavki, smo že poročali. Pred kratkim so tako na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča poudarili, da njihovi zdravniki obžalujejo težave vseh pacientov, tudi invalidov, ki potrebujejo preglede za vozniška dovoljenja. A bodo še naprej upoštevali določila zakona o stavki, po katerem ta skupina oseb ni uvrščena med nujne izjeme, so sporočili z inštituta. Več v priloženi povezavi:

“Gre za eklatantno diskriminacijo.”

“Očitno drugi vozniki nimajo težav z zdravniškimi pregledi, ker nihče ne poroča, da ne morejo podaljševati vozniških dovoljenj. Problem je torej v tem, da sem invalid! Gre za eklatantno diskriminacijo. Prijavo zaradi le te sem že podal Varuhu bolnikov pravic, Varuhu človekovih pravic in Zagovorniku načela enakosti. Odgovora še nisem dobil,” še izpostavlja.

“Ali v naši državi res ni nobenega drugega specialista, ki bi bil ustrezen, da opravi pregled paraplegika zaradi vozniškega dovoljenja?”

Ob vsem tem pa Plohl postavlja vrsto vprašanj: “Kako je mogoče, da imamo v celotni državi le eno ambulanto, ki izdaja tovrstna potrdila za invalide? Kako je mogoče, da neka institucija v celoti prevzame monopol nad številnimi potrdili in izdajo eksistencialnih pripomočkov za invalide (inv. vozički, antidekubitusne blazine, pregled prilagoditve avtomobila za ročno upravljanje …)? Invalidi iz vse Slovenije se moramo vedno znova voziti v Sočo. Ali v naši državi res ni nobenega drugega specialista, ki bi bil ustrezen, da opravi pregled paraplegika zaradi vozniškega dovoljenja? Kaj mi torej preostane? Na koga se naj obrnem? Naj en dan pred pretekom vozniškega dovoljenja avto postavim na dvorišče Soče in začnem gladovno stavko? Mogoče bi bila boljša izbira FIDES ali kar Vlada RS?”

Druge novice

Comment

  • Henrik Boncelj

    9 marca, 2024

    Simpl, da bolj ne more bit.Par Slo.kravatarjev pa dohtarjev zbašeš v kombi, pelješ na Dunaj,se vsedejo, malo nabijajo,odkrijejo toplo vodo, al pa ne, se zmenijo, da Slovenijo prevzame npr(gkk) mimogrede Avstrijska krankenkassa(pri nas Vzajemna npr.)pa smo zmagali.Zakaj bi se mučil, če nisi sposoben niti sam dihati.Glavno da furajo Audije3. 0+.Potem pa še stavkajo.Nč.V Jodlarland na lopato, pa bo.. Dr, dipl. ING. Hr. Pic. Umater

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.