15:26, ned, 5. Maj

MOM zlata plaketa, Rižnar “naj vojak”





Nocoj na slovesnosti ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor (MOM) in dnevu 72. brigade Slovenske vojske (SV) so predstavniki slednje MOM podelili zlate plaketo v znak dobrega medsebojnega sodelovanja, ki se je izkazalo predvsem v primerih naravnih nesreč (žled, poplave itd.). Ob številnih drugih, so podelili tudi priznanje za “naj vojaka leta”, obujali spomin na generala Rudolfa Maistra ter prisluhnili koncertu orkestra SV.

slovesnost 1

General Rudolf Maister je leta 1918 tako rekoč osvobodil Maribor. Nocoj so se zbrani v dvorani Tabor spomnili njegovega junaštva. Načelnik Generalštaba SV, Andrej Osterman, je v slavnostnem govoru med drugim dejal: “Tukaj smo zbrani vsi, ki spoštujemo zapuščino našega velikega junaka, borca in pesnika – generala Rudolfa Maistra. […] Veseli me, da nas je veliko, ki se zavedamo pomena in generalove ljubezni do domovine.” […] Slovenci smo lahko ponosni na to, da smo imeli može in žene, ki so sledili generalovi domoljubnosti.”

slovesnost 2

Da vrednote, ki so nekoč gnale Maistra, še danes negujejo in poudarjajo v SV, je potrdil tudi poveljnik 72. brigade SV, Franc Koračin. O MOM podeljeni zlati plaketi je dodal, da resnično precej pogosto in dobro sodelujejo, posebej kadar gre za pomoč na področju civilne zaščite: “To se je nazadnje izkazalo v letošnjih jesenskih poplavah.”
Mariborski župan Andrej Fištravec je izpostavil, da je priznanje sicer res prevzel on, a da to ni plod le njegovega dela, temveč tudi njegovih predhodnikov: “Priznanje ima velik pomen in nas zavezuje za dobro sodelovanje tudi v prihodnje.” Ob spominu na Rudolfa Maistra nam je zaupal, da je bil eden Maistrovih borcev tudi njegov dedek.

slovesnost 3

Priznanje za “naj vojaka leta” je dobil Zdravko Rižnar. Po uradnem programu pa so oder prevzeli člani in članice orkestra SV, ki se jim je pridružila še solistka Ana Bezjak.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator! Jutri ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.