08:18, sob, 27. Apr

MOM v posodobitev treh križišč





Mariborska občina se bo v naslednjih dneh lotila posodobitve treh največjih križišč v mestu, in sicer Proletarskih brigad z Betnavsko, Ljubljansko in Kardeljevo cesto. V teh križiščih bodo zamenjali dotrajane semaforske aparate, kar bo prineslo tudi prihranek pri porabi energije, je napovedal predstavnik občine Aleš Klinc.

getfoto2

Klinc je na današnji novinarski konferenci povedal, da v treh semaforiziranih peš prehodih v centru Maribora na levem bregu Drave uvajajo odštevalnike za pešce, ki bodo pripomogli k boljši prometni varnosti.

Po njegovih pojasnilih so letos uspeli z vodstvom mariborske občinske uprave doseči dogovor o povečanju deleža sredstev, ki jih je treba nameniti tako za redna vzdrževalna dela semaforskih sistemov kot za delna investicijska vlaganja.

Glavni namen pa je zakrpati najbolj nujne in manjkajoče luknje v semaforskem sistemu. Mariborska občina v okviru koncesijske pogodbe družbi Nigrad, ki skrbi za redno vzdrževanje semaforjev v občini, namenja letno 490.000 evrov. Od tega je 290.000 evrov namenjenih za redno letno vzdrževanje, ki vključuje zamenjavo semaforskih žarnic, manjša popravila semaforskih aparatov, signalnih glav ter čiščenje in barvanje drogov. Za investicijsko obnovo pa gre 200.000 evrov.

Mariborska občina se je letos lotila tudi posodobitve centra za vodenje prometa, v ta namen pa je zagotovila 20.000 evrov. V okviru te posodobitve je predvidena namestitev šestih video nadzornih kamer v treh največjih semaforiziranih križiščih na mestnih vpadnicah, Titova-Partizanska, Partizanska-Meljska in Meljska-HC4.

S posebnimi video-nadzornimi kamerami pa bodo lahko v Mariboru začeli z analizo štetja prometa, da bi dobili realne podatke o gibanju prometnih tokov v mestu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.