20:20, ned, 28. Apr

Na dan žena odprtje razstave Ženske Maribora odlične fotografinje Maje Modrinjak





V petek, 8. marca 2024, bo ob 18. uri v Fotografskem muzeju Maribor odprtje razstave Ženske Maribora fotografinje Maje Modrinjak.  Prav na dan žena bo tako v tem muzeju poklon ženskam, ki delajo in ustvarjajo v Mariboru, pri tem pa izkažejo ljubezen do dela, svobodo ustvarjanja in svoj jaz skozi izraznost svojega poklica.

“Na 8. marec praznujemo enakovrednost žensk. Dan je opomnik, da je za bojem za splošno enakovrednost žensk in ženskih pravic velik trud, ki še zdaleč ni prišel do začrtanih ciljev. Ženske so še vedno podvržene dejstvu, da bo marsikateri dosežek na področju dela, kariere in tudi vsakdanjega življenja pospremljen z dvomom in težnjo po zagovoru. Portretiranke razstave Ženske Maribora fotografinje Maje Modrinjak nastopijo proti temu in izkažejo ljubezen do dela, ki ga opravljajo,” so zapisali v napovedniku odprtja razstave Ženske Maribora.

Od oblikovalke, umetnice, novinarke, plesalke …

“V razstavi naletimo na prijetno spremembo v znak ženske emancipacije, na portretih so namreč prikazane uspešne ženske Maribora v svojem delovnem okolju. Cilj je izpostaviti profile žensk in deklet v okolju poklica, ki ga opravljajo. Gre za prikaz doseganja uspehov v svoji stroki, kot odraz izobrazbe, talenta in vztrajnosti. Skozi delo žensk in skozi prikaz raznolikih položajev moči se kaže svoboda po odkrivanju dela, znanja, umetnosti in svojega jaza skozi izraznost svojega poklica. Poklici portretirank variirajo, med njimi najdemo oblikovalke, umetnice, novinarke, plesalke in druge,” so še razložili v napovedniku dogodka na Facebooku.

Odgovornost do sebe

Pr tem pa so dodali: “Skozi sporočilnost razstave lahko izpostavimo rek pesnice Adrienne Rich, ki poudarja odgovornost do sebe in svojega individuuma. Pravi, da odgovornost do sebe pomeni, da ne dovolimo drugim, da bi namesto nas razmišljali ali govorili. Pomeni, da se naučimo spoštovati in uporabljati lastne instinkte; zato se spopadamo s trdim delom, kar je nekaj, kar lahko apliciramo tudi na portretiranke razstave. Fotografinja jih je postavila v ponosne drže na način, da najboljše odsevajo svoj karierni klic in dediščino, s katero so se skozi prizadevanje in trud zapisale v mariborski prostor.”

Na razstavi portretov uspešnih žensk je prav tako izpostavljen tihi izraz podpore in sodelovanja med ženskami. Maja Modrinjak je namreč našla in izpostavila ženske in dekleta, ki vsaka na svoj način izkazujejo moč in samostojnost preko poklica, ki ga opravljajo ali so opravljale ter ta duh prenašajo naprej na prihajajoče generacije.

Maja Modrinjak pozna fotografsko ustvarjanje že od ranega otroštva

Maja Modrinjak (1984) prihaja iz Maribora. Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je diplomirala na FERI v Mariboru, smer RTV produkcija, nato pa je študij nadaljevala in diplomirala v Sežani na Višji strokovni šoli Srečka Kosovela, smer fotografija. Članica Fotokluba Maribor je od leta 2015. S fotografijo se je zaradi očeta, znanega mariborskega fotografa spoprijateljila že zgodaj, oče je bil tudi njen prvi učitelj, mentor in vzornik. Privlačijo jo raznovrstni motivi in različne smeri fotografije, od avtorsko-umetniške, do reportažne, senzacionalistične … Svoje fotografije je razstavljala tako doma kot v tujini, sodelovala je na približno petintridesetih skupinskih razstavah in imela šestnajst samostojnih razstav.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.