12:24, pon, 6. Maj

Na domačiji Kapl na Dražen Vrhu odpirajo muzejsko zbirko





Na domačiji Kapl na Dražen Vrhu bodo jutri, 25. avgusta, odprli muzejsko zbirko na domačiji Kapl na Dražen Vrhu.

Kot so nam povedali na Občini Sveta Ana so v okviru projekta DETOX, (ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran in Evropskega sklada za
regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020), delno obnovili dve domačiji. Gre za pomembno ohranitev kulturne dediščine in spomenik lokalnega pomena. V okviru projekta smo skupaj v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor izvedli popis muzejske zbirke, v kateri so opravili popis 200-tih predmetov.  “Del muzejske zbirke bo razstavljen in pripravljen kot muzej in tega bomo odprli jutri,” so povedali na občini ter dodali: “Obe domačiji smo opremili z informativnimi tablami in tablami za označitev kulturnih spomenikov, ki so razglašeni za spomenike lokalnega pomena. Hkrati  smo pripravili tudi več jezične zloženke za posamezno domačijo in nabavili manjši promocijski material za širšo uporabo in promocijo. V času trajanja projekta je nastala tudi celostna grafična podoba projekta s spletno stranjo, aplikacija za pametne telefone, ki bo vsebovala vse zanimive turistične točke v destinaciji, vključno s posameznimi ponudniki, pridelovalci lokalne hrane in navodila za zaokrožitev poti na čezmejnem območju.”

Odprli bodo muzejsko zbirko na domačiji Kapl na Dražen Vrhu.
Odprli bodo muzejsko zbirko na domačiji Kapl na Dražen Vrhu.

Domačija Kapl, ki stoji ob cesti vrh slemena razloženega naselja Dražen Vrh, sestavljajo stanovanjska hiša, pritlično zidano gospodarsko poslopje z značilnimi prezračevalnimi opečnimi mrežami ter leseno razpelo. Stanovanjska hiša, ki predstavlja osrednji del domačije, izvira iz 19. stoletja. Letnica 1924 na lesenem portalu priča o njeni zadnji večji obnovi. Pritlična hiša podolžnega tlorisa je primer razširjene t.i. cimprane gradnje z leseno kladno konstrukcijo z notranjimi in zunanjimi ilovnatimi ometi zaščitenimi z apnenimi opleski. Ima sedemosno glavno in triosno zatrepno fasado. Pokriva jo strma opečna dvokapnica z oblikovanimi strešnimi konzolami ter širokim strešnim napuščem. Zunanjščino členijo manjše pravokotne pokončne okenske odprtine, ki jih zapirajo dvokrilna lesena okna z delitvijo kril na tri polja. Ščitijo jih kovani okenski križi in dvokrilne lamelne naoknice.
V hiši se je ohranila tradicionalna tlorisna zasnova z osrednjo vežo, ki vodi v osrednji osi v kuhinjo, levo in desno sta sobi. V večjem prostoru je ohranjena lončena peč. Iz taistega prostora je dostopna manjša sobica, ki gleda na dvorišče. Desno od dvoriščnega vhoda, je prostor nekdanje shrambe, kjer so urejeni sanitariji.
Vse prostore krasijo prvotni leseni tramovni stropovi. Prav tako je ohranjeno vso notranje stavbno pohištvo in lesene podnice.

Bogatejši stavbni element predstavljajo vratnice glavnega vhoda z ohranjenim vratnim okovjem. Odlikujejo jih izjemni rezbarsko izdelani detajli. Prav tako ni mogoče spregledati vratnice zadnjega dvoriščnega vhoda, ki jo krasijo manjši rezbarski vzorci.

Domačija Kapl predstavlja enega redkih ohranjenih kmečkih ambientov, ki na svojstven način priča o načinu življenja na tem območju. Zaradi vseh teh kvalitet je bila leta 2010 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena v občini Sveta Ana.

Domačijo Grafonž, ki je locirana ob cesti v osrednjem delu raztresenega naselja Zgornje Ščavnice, sestavljajo hiša, večje gospodarsko poslopje, kozolec, leseno stranišče, čebelnjak, vodnjak, lanišnica in latnik – brajda. Je eden redkih v celoti ohranjenih ambientov z značilnimi stavbami iz 19. stoletja, z bogato ohranjeno opremo, raznovrstnimi predmeti ter vrsto gospodarskih strojev in tehničnih zanimivosti. Tako je bila leta 2010 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena občine Sveta Ana. Posebno mesto domačije gre pripisati pritlični podkleteni stanovanjski hiši z letnico 1841 na kamnitem kletnem portalu. Ima šestosno glavno fasado in triosno pročelje. V hiši je mogoče slediti tradicionalni tlorisni zasnovi z vežo, ki povezuje glavne bivalne prostore, obokano klet in podstrešje. Ohranjena je večina prvotnega zunanjega in notranjega stavbnega pohištva z okovjem. V kuhinji je bil med drugim v okviru obnove v letih 2007 – 2009 rekonstruiran banjasti obok. Obnovljena sta bila še krušna peč z ognjiščem in zidan kuhinjski štedilnik. Julija 2009 je bila v sklopu Aninega tedna in občinskega praznika slavnostna otvoritev in predstavitev prenove hiše z opremo in pohištvom. Veliko na T oblikovano zidano delno leseno gospodarsko poslopje datira iz leta 1869. Za hišo stoji manjše leseno gospodarsko poslopje z ohranjeno leseno prešo.
Nedaleč vstran od domačijskega dvorišča stoji v celoti ohranjena sušilnica lanu t.i. lanišnica. Domačija je prizorišče muzejske prezentacije življenja in gospodarjenja v preteklosti. Prav tako se na njej odvija stacionarni in izletniški turizem. S pomočjo občine Sveta Ana je domačija Grafonž postala del urejene Anine poti, na kateri se predstavlja bogata kulturna in naravna dediščina z urejenim kmečkim turizmom, športom in rekreacijo.

 

Odprli bodo muzejsko zbirko na domačiji Kapl na Dražen Vrhu.
Odprli bodo muzejsko zbirko na domačiji Kapl na Dražen Vrhu.

 

Odprli bodo muzejsko zbirko na domačiji Kapl na Dražen Vrhu.
Odprli bodo muzejsko zbirko na domačiji Kapl na Dražen Vrhu.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.