22:26, čet, 16. Maj

Na FERI-ju praznujejo 20 let





Na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko praznujejo 20 let obstoja. Po besedah dekana Boruta Žalika gre za fakulteto, ki je zrasla iz potreb gospodarstva in ima še vedno zelo dobre stike z njim. Z okoli 2200 vpisanimi študenti letno je največja članica mariborske univerze.

Študij elektrotehnike v Mariboru je stekel spomladi leta 1960 v okviru tedanje Višje tehniške šole, ki je bila ustanovljena na pobudo mariborskih gospodarskih organizacij in strokovnih združenj leta 1959. Maribor je bil namreč tedaj najbolj razvito industrijsko središče v Sloveniji in je čutil veliko potrebo po kadrih z višješolsko izobrazbo.
Leta 1973 je Višja tehniška šola prerasla v Visoko tehniško šolo, ta pa leta 1985 v Tehniško fakulteto. Deset let pozneje se je Tehniška fakulteta razdelila na štiri samostojne fakultete, med katerimi je tudi današnja Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI).

feri

Fakulteta izvaja študijske programe elektrotehnike, računalništva in informacijskih tehnologij, informatike in tehnologije komuniciranja, telekomunikacij, medijskih komunikacij in mehatronike. V vseh 20 letih je na FERI in njenih predhodnicah je diplomiralo več kot 8500 ljudi, doktorat pa pridobilo 264 ljudi. V zadnjih letih je po besedah prodekana za raziskovalno dejavnost Denisa Đonlagića močno naraslo število znanstvenih objav in patentov. “V zadnjih letih smo na tem področju naredili pomemben napredek in se brez težav primerjamo z vsemi sorodnimi fakultetami v naši okolici,” je dejal ob robu današnje prireditve ob obletnici, ki so jo zaznamovali z odprtjem fotografske razstave študentov.

Z omenjene fakultete so prišli že trije rektorji mariborske univerze. Poleg sedanjega rektorja Igorja Tičarja sta to še nekdanja rektorja Ivan Rozman in Dali Đonlagić. Je pa bila doslej v vsej zgodovini fakultete le ena dekanica, in sicer Darinka Stiglic med leti 1972 in 1974.

feri 20 let

Od leta 2006 se fakulteta ponaša z novogradnjo na Smetanovi ulici, v letošnjem letu pa naj bi pridobila še okoli 1500 kvadratnih novih prostorov v objektu G3.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.