18:19, čet, 16. Maj

Na Osankarici so se spomnili 73 let padca Pohorskega bataljona





Na Osankarici je danes pri Treh žebljih potekala spominska slovesnost ob 73. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. S programom, ki ga je tudi letos pripravilo šest podpohorskih občin, so se spomnili krvavih dogodkov v drugi svetovni vojni. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Andreja Katič.

osankarca trije žeblji 2016 (20)

Prireditve so se udeležili številni visoki predstavniki države, med njimi predsednik Borut Pahor, minister za kmetijstvo Dejan Židan in drugi predstavniki političnega življenja, ki so položili vence pred spominsko obeležje padlim borcem Pohorskega bataljona.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Organizatorji, med katerimi so vsako leto Mestna občina Maribor ter občine Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica, so tudi letos beležili več tisoč obiskovalcev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.