08:55, tor, 7. Maj

Na Ptuj prihajajo 20. Dnevi poezije in vina z 20 pesniki





Dvajseti Dnevi poezije in vina bodo jubilej praznovali med 21. in 27. avgustom na Ptuju in drugih manjših krajih. Festival bo ponudil 63 dogodkov, kar je po besedah producentke Anje Kovač največ doslej. Gostili bodo 20 avtorjev, med njimi štiri častne, ki bodo sodelovali na večernih ter dnevnih zasebnih branjih. Obeta se tudi pester vinski program.

20. dnevi poezije in vina

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja festivala Aleš Šteger, je napočil čas, da se ozrejo v preteklost in postavijo temelje za prihodnost. Spomnil je, da je festival “iz kaotičnega druženja pesnikov med vinskimi griči prerasel v mednarodni festival in eno od osrednjih evropskih pesniških manifestacij”. V sklopu evropske platforme Versopolis povezuje 13 mednarodnih pesniških festivalov.

Tudi letos bodo na Ptuju gostili priznana pesniška imena, med katerimi je Šteger izpostavil letošnje častne goste: enega najbolj priznanih korejskih pesnikov Ko Una, ameriškega pesnika srbskega rodu Charlesa Simica, makedonskega pesnika Vlada Uroševića in slovenskega klasika Vena Tauferja.

Anja Kovač je opozorila še na goste, ki so jim v okviru Versopolisa natisnili trijezične knjižice. To so hrvaška pesnica Ana Brnardić, Zehra Cirak iz Nemčije, Ida Linde iz Švedske, Els Moors iz Belgije in norveški pesnik Sigbjorn Skaden.

Pomemben del festivala predstavlja prevajanje. Tako tudi letos festival uvaja mednarodna prevajalska delavnica v Jeruzalemu s slovenskimi in kanadskimi pesniki; letošnja država v fokusu je Kanada s poezijo v angleščini in francoščini. Iz Kanade tako gostijo Georgea Elliotta Clarkea, Natasho Kanape Fontaine, Pierra Nepveuja in Gillian Sze.

Med dogodki je Šteger poleg številnih literarnih dogodkov omenil otvoritveni dan, ki bo zaznamovan s spustom po Dravi, vse od Fale preko Maribora do Ptuja, kjer bo potekala otvoritvena slovesnost festivala.

Letos organizatorji napovedujejo tudi obsežnejši vinski program, ki bo poleg t. i. vinskega oltarja obsegal še vinski kviz in delavnico. Na festivalu bo sodelovalo 15 štajerskih in primorskih vinarjev.

Pester bo tudi glasbeni oz. koncertni program z Magnificom, Katjo Šulc in skupino Kamlisajlan, dunajskim kvartetom Fräulein Hona in z Neisho.

Obeta se tudi svetlobna pesniška instalacija, za katero bo poskrbel italijanski umetnik Marco Nereo Rotelli.

Šteger je povedal, da so vsi festivalski dogodki brezplačni, spomnil pa je tudi na peticijo, pod katero se organizatorji Dnevov poezije in vina podpisujejo skupaj s ptujskima poletnima festivaloma Art Stays in Arsana. V njej pozivajo ptujsko občino, naj z dvigom sredstev vzpostavi razmere za normalno delovanje vseh treh mednarodnih festivalov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.