02:46, ned, 5. Maj

Na Ptuju se začenja 15. glasbeni festival Arsana





Z odrsko analogijo koščka kultne radijske družbeno-politične satirične oddaje Radio Ga Ga v izvedbi Saša Hribarja in Renata Vindiša se zvečer na Vrazovem trgu na Ptuju začenja 15. mednarodni poletni festival Arsana. Najstarejše slovensko mesto bo vse do 29. julija na več kot 50 dogodkih gostilo okoli 350 domačih in tujih ustvarjalcev.

Neuradno se je festival, na katere se bodo znova predstavili ustvarjalci s področja klasične, jazz, etno, world, rock in popularne glasbe, začel že konec junija z Operno nočjo na Panorami, na kateri so pod taktirko dirigenta Simona Krečiča nastopili Opera Slovenskega narodnega gledališče Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti.

Mednarodni festival z bogatim programom 

Med vrhunce osrednjega dela festivala, ki je v štirinajstih letih na Ptuju ponudil več kot tisoč dogodkov in gostil okoli 10.500 umetnikov mednarodnega slovesa, sodi sobotni večer popevke Poletna noč v izvedbi velikih slovenskih solistov, kot so Alenka Godec, Oto Pestner, Elda Viler, Alfi Nipič, Nuška Drašček, Raiven in ostali ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Patrika Grebla.

Na Ptuju bo nastopil tudi španski mladinski simfonični orkester Joven Orquesta de Jaen, iz Kube prihaja Estudiantina Ensemble, zasedba, ki sodi med peščico tistih, ki še ohranjajo tradicijo študentskih glasbenih skupin, priljubljenih na začetku prejšnjega stoletja.

Ena od stalnic festivala je nastop Vlada Kreslina, ki letos prihaja z Malimi bogovi, isti večer se jim bodo na odru pridružili še Teo Collori in Momento Cigano, ena najbolj iskanih instrumentalnih zasedb pri nas, ki preigrava živahno mešanico romske in plesne swing glasbe.

Prihaja tudi Josipa Lisac

Na Arsano letos prihaja tudi hrvaška diva Josipa Lisac, za smeh bo skrbel domači stand up komik Tadej Toš. Iz Srbije prihaja violinski virtuoz Stefan Milenković s Camerato, ki velja za uradni komorni orkester Novega Sada, od slovenskih glasbenikov pa bodo gostovali še Hamo z Rudijem Bučarjem, Nina Pušlar, Joker Out in Dan D.

Dobrodošla stalnica festivala ostaja Glasba v mestu, ki se je letos začela že v pomladnih mesecih kot del predfestivalskega dogajanja in bo potekala v Domu kulture MuziKafe, spet bo na programu Oder mladih, ki na brezplačnih dogodkih daje prostor mlajšim in kakovostnim ustvarjalcem.

Za najmlajše bodo poskrbeli z otroškim festivalom, na katerem bodo potekale ustvarjalne delavnice, glasbene pravljice, interaktivne domišljijske predstave in kino projekcije, dogodek pa bo ponujal še pester spremljevalni program, ki zajema kulinarično dogajanje z “odprto kuhno”, glasbeno-pravljičnim večerom, poletno glasbeno šolo ter še nekaterimi dogodki.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.