19:54, pon, 6. Maj

Na Ptuju zahtevajo dodatne pločnike





Ptujski mestni svetniki so na včerajšnji seji izrazili pomisleke glede varnosti na lokalnih cestah, ki so zaradi gradnje avtocestnega odseka do Gruškovja mnogo bolj obremenjene kot sicer. Župan Miran Senčar napoveduje, da bodo od državnih oblasti zahtevali izgradnjo dodatnih pločnikov.

seja Mestnega sveta MO Ptuj Foto: STA
seja Mestnega sveta MO Ptuj
Foto: STA

Ptujski mestni svetniki so se sicer na današnji zadnji seji pred odhodom na počitnice seznanili s polletno realizacijo občinskega proračuna, ki izkazuje realizirane prihodke v višini 11,2 milijona evrov ter odhodke v višini 10,8 milijona evrov ter posledično presežek v višini nekaj manj kot 400.000 evrov.

Po besedah župana Senčarja je polletna realizacija proračuna “normalna”, saj niso bili priča kakšnim večjim nenačrtovanim dogodkom, tako na odhodkovni kot prihodkovni strani. “Mi smo sicer še do zadnjega upali, da bo kdo iz našega kraja zadel na loteriji,” je šaljivo pripomnil. Zaveda se namreč, da razpoložljivega denarja v občinski blagajni ni dovolj za zadovoljitev vseh potreb občanov. “Bomo pa izvedli vse, kar smo v letošnjem proračunu načrtovali,” je dejal.

Mestni svetnik NSi Janez Rožmarin meni, da je občina prepočasna pri izvajanju investicij in prijavljanju na različne razpise, s katerimi bi lahko te investicije izvajala. V kritiki se mu je pridružil mestni svetnik SDS Marjan Kolarič, ki upa na več aktivnosti občine pri pridobivanju evropskih sredstev, še posebej na področju vlaganj v prometno infrastrukturo. Kot je dejal, je Ptuj na zadnjem mestu med mestnimi občinami v Sloveniji, kar zadeva vlaganja v ta namen, zato se sprašuje o ustreznosti skrbi za varnost lokalnih prebivalcev.

Župan Senčar se je strinjal, da so nekatere lokalne ceste zaradi obvozov ob izgradnji avtocestnega odseka do mejnega prehoda Gruškovje mnogo bolj obremenjene, zato bodo od državnih oblasti zahtevali izgradnjo dodatnih pločnikov. “Zaradi avtoceste bodo stranske obvozne ceste bistveno bolj obremenjene in s tem bodo predstavljale večjo nevarnost za naše občane,” je po seji pojasnil za STA.

Zato bodo po njegovih besedah zahtevali od Darsa in Direkcije RS za ceste, da financirata izgradnjo novih pločnikov na povezavi od Vidma proti Turnišču ter ureditev novega priklopa na južno ptujsko obvoznico, kjer je zdaj nadvoz.

“Zaradi povečanega prometa imamo težave z zastoji, kar povzroča tudi škodo v gospodarstvu, zato bodo naše zahteve ostre,” je zatrdil župan. Kljub temu so številni mestni svetniki menili, da bi morala biti občina pri teh svojih zahtevah mnogo odločnejša kot doslej, da bi bile obljube tudi uresničene.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.