07:37, tor, 30. Apr

Na starem ptujskem pokopališču bodo uredili spominski park





Na Ptuju se bodo s pomočjo evropskega denarja iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) drugo leto lotili ureditve območja starega mestnega pokopališča v spominski park. Na mestni občini projekt ocenjujejo na 1,4 milijona evrov, pri tem pa bi k nepovratnim evropskim sredstvom dodali še 300.000 evrov iz svojega proračuna.

Kot je povedal ptujski župan Miran Senčar, želijo z naložbo poskrbeti za ohranitev mestne kulturne dediščine, preprečiti propadanja tega območja ter dvigniti osveščenost meščanov o pomenu dediščine, predvsem pa izboljšati turistično ponudbo mesta.

“Prejem sklepa o sofinanciranju pričakujemo v spomladanskih mesecih naslednjega leta, takoj zatem bomo izvedli postopek naročila. Začetek izvedbe projekta pričakujemo konec poletja, zaključek vseh del vključno z zasaditvijo pa leta 2018,” je terminski načrt pojasnil župan.

Na območju načrtovanega spominskega parka nameravajo ob nadzoru pristojnega konservatorja prenoviti kakovostno ohranjene spomenike. Teh je na območju starega pokopališča okoli 1200, a bodo okoli 400 najbolj poškodovanih in uničenih ter zapuščenih postopoma umaknili.

Seznam spomenikov, ki jih bodo odstranili, bo pripravila komisija, v kateri bodo poleg predstavnika mestne občine še predstavniki projektanta in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Kot je pojasnil Senčar, je med nagrobniki, ki bodo odstranjeni, največ močno poškodovanih in zanemarjenih, njihova sanacija pa bi bila negospodarna.

Ob izpeljavi projekta bodo posegi po njegovih zagotovilih takšne narave, da bo treba prekopati le nekaj posmrtnih ostankov, ki so na lokaciji novih infrastrukturnih objektov. Te bodo prenesli v novo kostnico, medtem ko v preostale grobove ne bodo posegali. Ostale prekope, ki bi jih želeli svojci, bodo v Javnih službah Ptuj izvajali po njihovem naročilu in na njihove stroške.

Ob ureditvi spominskega parka bodo obnovili in sanirali tudi pokopališki zid ter portale na obeh vhodih, preostali obod območja pa bodo uredili s kovinsko ograjo, ki bo v celoti obraščena z živo mejo. V severozahodnem vogalu bo stala spominska ploščad s kostnico in spominski zid. Postavili bodo tudi LCD zaslon, na katerem bo seznam vseh pokopanih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.