15:04, sob, 20. Apr

NA VRTU: Zelišča uspevajo tudi na balkonu ali oknu





Vsaj nekaj loncev na polici in že bomo pripeljali vsaj majhen delček narave v naš dom. Pravi užitek je opazovati rast rastlin in še večji jih je utrgati in uporabiti.

Zelišča so zelo primerna za rast v posodah. Res je , da so povsod dostopna in tudi cena je ugodna, a vendar zaradi množične pridelave, velike uporabe gnojil in škropiv so velikokrat slabe kakovosti. Če jih imamo v lončkih so vaša najljubša zelišča vedno pri roki in lahko jih naberete tik pred uporabo.
Če se ne morete upreti cvetju na balkonu, nič hudega, lahko ga kombinirate tudi z zelišči. Le paziti morate, da imajo rastline podobne zahteve glede tal, lege in oskrbe, če jih sadite skupaj v lonce ali korita.

metka in tina
Vir: metkaintina.si

Potrebujete le sadike, posodice in substrat
Sadike: Izberite kakovostne in ekološko pridelane, podprite domače, lokalne proizvajalce. Lahko pa rastlinice tudi sami posejete.
Posodice: Izbira je zelo velika, upoštevajte želje, potrebe, predvsem pa velikost balkona ali polic. Sadite lahko v korita, večje ali manjše lonce, škafe, čebre, sode, lesene zabojčke in viseče košare. Lahko kupite nove ali reciklirate in sami ustvarjate. Za vse posode velja, da morajo imeti na dnu drenažno plast (glinene črepinje, ploščate kamenčke …) in odprtino, skozi katero odteče odvečna voda. Poskrbeti pa morate tudi za podstavke, da vam voda ne bo tekla po policah.
Substrat: Uporabite prst, ki je namenjena zeliščem ali pa vsaj zelenjavi in ne balkonskemu cvetju. To je dom za vaše rastline vse leto in tudi od tega bo odvisen pridelek, zato izberite res najboljše.

S posodami ne boste imeli veliko dela. Če je mogoče jih zalivajte s postano vodo ali deževnico, najbolje zjutraj in raje redkeje, pa takrat obilno. Lahko uporabite tudi zastirko, da preprečite izsuševanje zemlje (ovčji filc, slamo, posušeno travico …) Če uporabite dober substrat, dognojevanje v eni sezoni ni potrebno. Večina rastlin ima rada zavetrno in sončno lego ali pa vsaj mesto, ki je deloma na soncu.

Na vašem majhnem priročnem vrtičku naj ne manjka bazilika, peteršilj, rožmarin, drobnjak, meta, sivka, žajbelj, čili, stevija, ognjič, kamilica… Za uporabo v kulinariki in domači lekarni izberite tiste, ki jih imate najraje in jih največ uporabljate. Rastline so zaradi aktivnih snovi odlične za naše zdravje.

Izbira je zelo velika, naj vas zapeljejo pisane sadike. Bodite radovedni, ustvarjalni in dajte domišljiji prosto pot pri zeliščnih kreacijah.
Pa čim več dišečih užitkov.

Metki in Tini lahko sledite tudi na njunem spletu: metkaintina.si

Avtorica članka: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.