06:49, pet, 17. Maj

“Naj bodo naše ceste varne”





Cestni promet in z njim povezana varnost v cestnem prometu sta zagotovo ena najbolj prepletenih in kompleksnih vsebin kvalitete in mobilnosti današnjega življenja, hkrati pa eden ključnih socialnih in družbenih problemov.

Statistični kazalci umrlih na slovenskih cestah se sicer izboljšujejo, zlasti če jih primerjamo z letom 2007, ko je na naših cestah ugasnilo kar 183 življenj. Kljub temu ne smemo pozabiti na žrtve prometnih nesreč in njihove bližnje, trajno poškodovane, katerim je prometna nesreča popolnoma spremenila življenje in druge, ki jih je prometna nesreča zaznamovala do konca življenja.

V letu 2007 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO oz. SZO) na podlagi Resolucije ZN 60/5 imenovala tretjo nedeljo v novembru za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Vrsta nevladnih organizacij, ki združujejo žrtve prometnih nesreč vsako leto po različnih državah sveta organizira številne aktivnosti. Nosilec aktivnosti v Sloveniji je Zavod Varna pot, ki je polnopraven član Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč.

Aktivnosti v letošnjem letu so potekale pod sloganom “Naj bodo naše ceste varne.” S tem namenom je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne Občine Maribor ob Dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor, organiziral prometno delavnico za mlade. Delavnica je potekala v dopoldaneskem času v prostorih Doma ustvarjalnosti mladih.

Letos je v tovrsnem preventivnem načinu sodelovalo osem osnovnih šol. Vseh udeleženih je bilo čez dvajset. Vsi udeleženi danes na delanicah, pa se še kako dobro zavedajo pomena preventive v cestnem prometu, zato si želijo, da bi bilo tovrstnih srečanj več, saj so enotnega mnenja, da bi pripomogla k zmanjšanju prometnih nesreč, v kateri pa še vedno prepogosto utrpijo hude poškodbe ali celo smrt mladi ljudje.

Na delavnicah so jim bili predstavljeni konkretni primeri, s katerimi jih je mlade bodoče voznike seznanila psihologinja OŠ Martina Konšaka Nina Babič.

Celozaslonski zajem 15.11.2013 112316

Več o prispevku si oglejte ponedeljek, 18.11.2012, na BK TV, ob 18.30 uri, v oddaji Občinski informator.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.