01:30, tor, 30. Apr

Nasilje na eni izmed mariborskih osnovnih šol: “Zdaj sta bila ponovno brca in pretep, bojim se, da bo naslednjič še kaj hujšega”





Na naše uredništvo so se obrnili starši otroka, ki obiskuje 4. razred osnovne šole v Mariboru. Mamica nam je dejala, da je otrokov sošolec že vsa štiri leta nasilen do otrok, a do njega šola naj ne bi pristopila, tako kot bi starši želeli.

Odziv ravnateljice na nasilje na eni izmed mariborskih šol: Učenca ni mogoče izključiti, lahko se ga le prešola

Povedala nam je, da sošolec fizično maltretira njenega otroka in tudi druge sošolce. “Šola pa se s tem otrokom le pogovarja. Kljub številnim opominom še vedno obiskuje sošolce. Letos ima ta učenec že dva opomina, pred dvema tednoma je ponovno napadel mojega otroka, moral bi dobiti tretji opomin, vendar se nasilje izvaja naprej.”

Obrnili smo se tudi na osnovno šolo, kjer naj bi se nasilje dogajalo, njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

“Zdaj sta bila ponovno brca in pretep, bojim se, da bo naslednjič še kaj hujšega. Šola ne zaščiti tistih, ki bi morali biti zaščiteni, po mojem mnenju ščitijo otroka, ki je nasilen. Za svojega otroka se bojim vsak dan,” je še povedala mamica, ki je želela biti anonimna, njene podatke hranimo v uredništvu. Povedala nam je tudi, da je bila podana prijava na Inšpektorat za šolstvo, kjer so nam prijavo potrdili.

“Vloga inšpekcijskega postopka ni v tem, da bi sami preiskovali nasilne dogodke oziroma kot »policisti« obravnavali otroka”

“Vloga šole je, da v okviru vzgojnega delovanja in v skladu z internimi akti, sprotno in vsakodnevno izvaja različne vzgojne aktivnosti, s katerim preprečujejo in/ali sankcionirajo posameznika, ki krši interne akte oziroma zakonske določbe,” so nam v začetku pojasnili na inšpektoratu in dodali: “Pri tem je pomembno zavedanje, da vloga inšpekcijskega postopka ni v tem, da bi sami preiskovali nasilne dogodke oziroma kot »policisti« obravnavali otroka – dejstvo je, da je stranka našega postopka šola in ravnatelj, pri čemer dejansko pogledamo, ali šola izvaja vse aktivnosti za preprečevanje posameznih neprimernih ravnanj, kaj naredi v primeru, ko se ravnanja primerijo, in kakšne so bile narejene aktivnosti v okviru posameznih dogodkov (konkretno v okviru tudi tega otroka).”

Šola je v skladu z zakonom in protokoli, ki določajo aktivnosti v okviru različnih pojavnih oblik nasilja, dolžna sodelovati z različnimi deležniki – CSD, Policija, zdravstvo, v smislu preventivnih ukrepov pa tudi z različnimi nevladnimi organizaciji oziroma društvi, ki se ukvarjajo s področjem opolnomočenja otrok, staršev in zaposlenih, v okviru zavedanja neprimernih ravnanj, kot tudi pomena ukrepanja.

“Vsak izmed deležnikov ima svojo vlogo, ki je pomembna v kontekstu razumevanja, preprečevanja in ukrepanja v takšnih okvirih – tu ni in ne more biti šola edina, ki izvaja posamezne aktivnosti. Kar se tiče števila podanih prijav – šole o posameznih dogodkih niso dolžne poročati inšpektoratu. Šole so dolžne v vsakem trenutku same izvajati različne ukrepe in aktivnosti,” so pojasnili.

“Staršem vedno predlagamo, da sodelujejo s šolo, ki je edina, ki v tem kontekstu lahko izvaja posamezne aktivnosti, seveda pa lahko v določenih okvirih zadevo prijavijo tudi neposredno na policijo,” so dodali.

“Šola nima pooblastil, da bi kogarkoli izključila, saj je osnovna šola zakonsko obvezna.”

V zaključku je potrebno zavedanje, da je proces vzgojnega delovanja dolgotrajen proces, kjer moramo sodelovati vsi skupaj za enoten cilj, so še poudarili in dodali: “Šola nima pooblastil, da bi kogarkoli izključila, saj je osnovna šola zakonsko obvezna. Zato je pomembno zavedanje vseh vlog in odgovornosti posameznih institucij, ki delujejo na določene področju, da poskušajo z različnimi aktivnostmi in ukrepi pomagati otroku, ki izvaja posamezne nepravilnosti, da se opolnomoči v zavedanju, kaj je dovoljeno početi.”

Obrnili smo se tudi na PU Maribor in CSD Maribor. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

 

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.