07:55, pet, 17. Maj

Nedavno zaprtje vrtnarij in cvetličarn bo zelo vplivalo na njihovo ekonomsko stanje





Po določbi vlade so vrtnarije, cvetličarne in podobni ponudniki en teden že odprti. Ekonomska škoda, ki jo je povzročilo nedavno zaprtje, pa je kljub sedanjemu delovanju, ostala. Mnogo cvetličarn in vrtnarij je namreč moralo del svojega pridelka, tako zelenjave kot cvetja, zavreči. Upajo pa, da se bo stanje zdaj počasi začelo popravljati.

Med vrtnarijami, ki so bile zaprte zaradi preventivnih ukrepov proti širjenju bolezni covid-19, je bilo tudi Vrtnarstvo Mrak, pri katerih so morali nekaj cvetja, ki so ga gojili vso zimo, namenjeno pa je bilo spomladanski prodaji, zavreči, pravi Jernej Mrak. Prav tako tudi nekaj zelenjave. Zdaj še ugotavljajo, kakšno je stanje, po tem, ko so že nekaj dni odprti, stranke pa se vračajo v večjem številu, ob upoštevanju vseh sprejetih preventivnih ukrepih.

Ekonomski vidik zaprtja pa bo nedvomno še večji. Nekatere vrtnarije bodo prišle lažje na zeleno vejo, druge težje. Odvisno je seveda od tega, komu so prej dobavljale zelenjavo in cvetje, ali so te dobave že stekle, ali še stojijo. Stroški pa so povezani tudi s celotno vzgojo in nego rastlin, ki so jim ponekod morali zavreči. Obenem pa mnogi vrtnarji med zimo nimajo dohodkov, le odhodke, to pa se je zavleklo letos še v spomladanski čas.

Verjamejo pa, da je ponovno odprtje vrtnarij bilo pomembno tako za njih kot tudi za stranke, predvsem tiste, ki razvijajo samooskrbo in so že iskale sadike za svoje vrtove.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.