06:51, pet, 17. Maj

Nejasnosti okoli gradnje ptujske urgence se nadaljujejo





Gradnja ptujskega urgentnega centra je vse bolj negotova, čeprav na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da je zanjo v proračunu še vedno rezerviranih 1,9 milijona evrov. Za zaprtje finančne konstrukcije od bolnišnice pričakujejo, da priskrbi še manjkajočih 600.000 evrov, ki pa jih ta nima. Župan Miran Senčar je zahteval sestanek na ministrstvu.

Splošna bolnišnica Ptuj

Vse bolj se zdi, da se akterji projekta med seboj slabo poslušajo. Na Mestni občini Ptuj zahtevajo, da ima tamkajšnji urgentni center enak status kot vseh preostalih deset urgentnih centrov po Sloveniji, ki so že zgrajeni.

O tej temi bo beseda še enkrat več tekla na ponedeljkovem kolegiju županov Spodnjega Podravja, ki so že pred časom dali pobudo, da bi manjkajoča sredstva zagotovili iz presežka Doma upokojencev Ptuj. Vendar so iz ptujske občine prejšnji teden sporočili, da naj bi, tako direktor bolnišnice Andrej Levanič, takšno idejo po preučitvi zavrnili na ministrstvu za finance.

Ob tem na ptujski občini še dodajajo, da naj bi našli tudi zasebnega naložbenika, ki je bil pripravljen zagotoviti manjkajoča sredstva, a slednja očitno niso glavni razlog za to, da država še ni pristopila k gradnji. Zato zdaj zahtevajo sestanek z zdravstveno ministrico, na katerem ji bodo znova pojasnili, da regija nujno potrebuje urgentni center, saj da imajo, tako kot drugi državljani, pravico do nujne pomoči in reševanja življenj na ustrezni ravni.

Direktor bolnišnice Andrej Levanič je povedal, da sicer ne razpolaga z nobenim uradnim dokumentom o nestrinjanju finančnega ministrstva z njihovo pobudo o pomoči doma upokojencev, da pa je bil o tem ustno seznanjen s strani direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaža Glažarja.

A na ministrstvu za zdravje so zdaj zatrdili, da direktorjevi ideji, da bi razliko pokrili iz presežka omenjenega zavoda, niso nasprotovali, niso pa mogli dati mnenja v imenu ministrstva za finance, saj da ga glede te rešitve sploh niso pridobili. Prav tako niso bili seznanjeni s tem, kaj konkretno so se dogovarjali z domom upokojencev in kako bi ta vstopil kot financer.

“Direktorju smo razložili, da mora v skladu z zakonom o investicijah v javne zdravstvene zavode bolnišnica v letu, ko se izvaja investicija, nakazati petino sredstev amortizacije. Če to ne bo zadostovalo, morajo razliko do celotne investicije v vrednosti 2,5 milijona evrov zagotoviti iz drugih virov,” so še dodali na zdravstvenem ministrstvu.

Tudi na finančnem ministrstvu o omenjeni pobudi ne vedo veliko. Kot so pojasnili za STA, so urgentni centri, ki jih gradijo z državnimi sredstvi, v pristojnosti ministrstva za zdravje, Dom upokojencev Ptuj pa je javni zavod v pristojnosti ministrstva za delo. “Pristojnost vlade najbrž ni mogoče zanikati, ni pa to stvar finančnega ministrstva,” so še dodali.

Sicer pa na zdravstvenem ministrstvu spominjajo, da je ministrica že marca ob vladnem obisku regije pozvala vodstvo bolnišnice, naj čim hitreje pripravijo finančno konstrukcijo, ker je denar v proračunu za gradnjo na voljo takoj. Ob tem ponavljajo, da jim niso znani razlogi, zakaj je ptujski center izpadel iz mreže urgentnih centrov, ki so jih financirali s pomočjo evropskega denarja, da pa je bila odločitev o njej sprejeta bistveno pred njihovim mandatom.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.