22:02, pet, 26. Apr

Nezanimanje za energetske vavčerje v Mariboru, odobrenih manj kot 500 vlog





Energetski vavčerji, s katerimi je želela Mestna občina Maribor pomagati najranljivejšim občanom pri soočanju s podražitvami ogrevanja, so na voljo že več mesecev, a kot kaže je zanimanja bore malo.

Zagotovljena denarna sredstva (200 tisoč evrov) je mariborska občina namenila in dala v izvedbo dvema organizacijama, in sicer Nadškofijski Karitas Maribor ter mariborski območni enoti Rdečega križa. Vsaki organizaciji je namenjeno 100 tisoč evrov.

Preverili smo namreč, koliko vlog so do zdaj prejeli in koliko sredstev je že porabljenih. Na Mestni občini Maribor so nam pojasnili, da so na Rdečem križu – OZ Maribor prejeli 284 vlog, od tega je pozitivno rešenih 271, kar za MO Maribor pomeni obveznost 18.079 evrov. Na Nadškofijski Karitas Maribor pa so prejeli 243 vlog, od tega je pozitivno rešenih 217, obveznost MO Maribor pa je 14.023 evrov.

Skupno so torej pozitivno rešili 488 vlog, to pa bo občinski proračun bremenilo za 32.102 evrov. Ostaja jim torej 167. 898 evrov. Na novinarski konferenci ob predstavitvi energetskih vavčerjev v domeni Maribora, so sicer povedali, da bodo sredstva na voljo pol leta, glede na to da je projekt zaživel s 1. marcem je za pričakovati, da bo do konca avgusta verjetno nekaj vlog še prišlo, a toliko, da bi porabili še kar 167 tisoč evrov verjetno ne.

Poraja se vprašanje, zakaj tako slab odziv? Je občina energetske vavčerje za socialno šibkeje sploh primerno komunicirala pri tistih, katerim so namenjeni? Med drugim ob iskanju vloge na spletni strani Nadškofijske karitas naletimo na povezavo, ki vodi na naslovno stran prenovljene spletne strani Mestne občine Maribor in ne do same vloge za energetski vavčer, kot bi moralo.

Ob kliku na povezavo, kjer piše da najdete vlogo, pa vas link pripelje na spodnjo stran – naslovno stran prenovljene strani mariborske občine.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.