15:30, ned, 19. Maj

NEZASLIŠANO: Otroke so cepili z napačnim cepivom





V Nemčiji imajo predpisano za cepljenje otrok in mladostnikov proti covidu-19 cepivo Biontech/Pfizer. A v enem od cepilnih centrov so naredili napako in otroke cepili s cepivom Moderne.

Cepiva Moderne ne priporočajo mlajšim od 30 let. In čeprav je predpisano, da se otroke in mladostnike cepi s cepivom Biontech/Pfizer, so skupino otrok cepili z Moderno v v cepilnem centru v nemški zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija, so zapisali na portalu Svet24.com. V cepilnem centru so sicer nato ugotovili pomoto, poklicali starše in jih obvestili. Ti pa so obvestili policijo.

Zaenkrat naj ne bi imel nihče od cepljenih otrok težav po cepljenju, njihovo stanje pa bodo spremljali še naprej v prihodnjih dnevih oziroma tednih.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer v poletnih mesecih tega leta odobrila cepivo Moderne (Spikevax) tudi za otroke in mladostnike od 12. leta naprej, vendar so nekatere evropske države prekinile cepljenje oseb, mlajših od 18 ali od 30 let, s tem cepivom. Ugotovili so namreč, da prihaja do tveganja nastanka miokarditisa, vnetne bolezni srčne mišice, in perikarditisa, vnetja osrčnika. Nemčija, prav tako pa tudi Slovenija, priporoča za cepljenje otrok in mladostnikov proti covidu cepljenje s Pfizerjem.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.