16:37, ned, 5. Maj

Nigrad odgovarja na očitke





Na jutrišnji seji bodo mestni svetniki razpravljali o načrtovanem dvigu cen za storitev odvajanja odpadnih voda. Osnova za to razpravo je elaborat, o katerem so se v zadnjih dneh pojavile različne polemike. Predstavniki Liste za pravičnost in razvoj, kakor tudi SMC, opozarjajo, da je elaborat poln napak, direktor Nigrada Marko Žula pa je danes na novinarski konferenci zatrdil nasprotno.

marko zula
“V našem elaboratu ni nobenih napak,” je jasno poudaril Žula. Povedal je, da je elaborat strokovno in natančno pripravljen ter, da so pristojne službe družbe Nigrad napako, ki se je pojavila v delu neobvezne priloge gradiva, že odpravile. »Tabela s strani 37, ki jo problematizirajo, je del neobvezne priloge elaborata, torej vsebina, ki je niti ne bi bilo treba biti zraven. Gre za dodatke, ki naj bi bili v pomoč svetnikom pri razumevanju problematike. Zaradi prehoda med programi je prišlo v njej do zamaknitve med vrsticami in posledično do samodejne spremembe številk. Takoj ko smo to opazili, to je bilo na odboru 30. 6., smo zadevo uredili,” je pojasnil Žula. Svetniki imajo tako po njegovem pred jutrišnji sejo na voljo gradivo s točnimi in popolnimi podatki tudi v neobveznem delu. Zato očitke, celo poziv k odstopu (ki so ga podali pripadniki LPR) razume kot “novi poskus zavlačevanja zadeve, ki bi morala biti dokončno urejena že spomladi leta 2013.

Nigrad

Ljubljana ima 3-krat več prebivalcev kot Maribor, zato omrežnine med mestoma ni mogoče primerjati
Maribor ima samo pol manj kanalizacijskega omrežja kot Ljubljana, torej 454 km, ob tem pa kar 3-krat manj uporabnikov, kar posledično pomeni višji strošek na uporabnika v Mariboru kot v Ljubljani, poleg tega pa v Ljubljani dodatno obračunavajo tudi odvajanje padavinskih voda. »Ob tem je treba povedati, da zaradi denarnega primanjkljaja mariborska kanalizacija ni ustrezno vzdrževana, kar predstavlja visoko tveganje za poškodbe – in prav zaradi tega zaračunavajo zavarovalnice Mariboru višjo premijo za zavarovanje kanalizacije, kot bi jo ob ustreznem vzdrževanju,« je kot odgovor na očitke dodal Marko Žula.

nigrad, novinarska  (4)

Višje cene niso povezane z višanjem plač
V povprečju ima posamezen delavec Nigrada, na območju odvajanja vod, 100 evrov nižjo plačo od drugih primerljivih družb v Sloveniji,” je povedal Marko Žula. Tako je poudaril, da prilagoditev cene nima nobene zveze z dvigom plač zaposlenim, temveč gre za upoštevanje določila državne Uredbe MEDO ter potrebo po nujni sanaciji in dvigu standarda vzdrževanja mariborske kanalizacije, ki je v zelo slabem stanju: »Trenutno vzdržujemo kanalizacijo na podlagi cen iz leta 2004, kar nam danes omogoča zgolj 16 odstotkov zahtevanega standarda, ta pa se ob nujnih širitvah omrežja in ob dejstvu, da se cena že 12 let ni prilagodila, samo še znižuje. Ne smemo pozabiti, da je del naše kanalizacije star več kot 100 let,« je dejal.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.