17:39, pon, 6. Maj

Nina Beyokol kandidatka Piratske stranke za mariborsko županjo





V volitve župana Mestne občine Maribor se letos prvič vključuje Piratska stranka Slovenije. Njena kandidatka za mariborsko županjo Nina Beyokol želi povrniti mestu ob Dravi “nekdanji sijaj z novo perspektivo”. V primeru izvolitve med drugim napoveduje transparentno delovanje občinske uprave in digitalizacijo občinskih dejavnosti.

Kot je kandidatka dejala v današnji predstavitvi v Mariboru, želi Piratska stranka ponuditi ljudem “pravo progresivno politično alternativo”. “To pomeni, da se želimo boriti proti trenutnemu establishmentu, ki deluje na lokalni ravni kot neka mafijska združba, ki ji je dovoljeno pravzaprav že čisto vse,” je dejala.

Piratska stranka ima kandidata tudi za župana v Mestni občini Ljubljana, v obeh in še nekaterih drugih občinah pa bo na prihajajočih volitvah nastopila še s svojimi kandidati za občinske svete. “Pirati se zavzemamo za transparentnost, podatkovni altruizem in s temi piratskimi temami bi radi nastopili tudi na lokalnih volitvah,” je povedala Nina Beyokol, po poklicu profesorica angleščine.

Med glavnimi točkami njenega programa za Maribor je ureditev vsaj enega brezplačnega parkirišča v mestu, pametnejše zbiranje in raba podatkov na občinski ravni, energetska učinkovitost in spodbujanje participacije občanov pri odločanju, med drugim z lokalnimi referendumi.

“Mesto vidimo kot javni servis. Mesto ni gradbena platforma, mesto smo ljudje. Mestu bi radi dali neko vsebino in približali ljudem to, da politika ni to, da en avtokratsko narekuje, kaj bo kdo delal, ampak da se kot skupnost odločimo, kaj potrebujemo,” je povedala županska kandidatka.

Mandat županov bi omejila na dva mandata, svojo vlogo na županskem položaju pa vidi v prvi vrsti kot “moderiranje med stroko in javnostjo”. S politiko se je začela ukvarjati kot aktivistka v študentskih letih.

Za položaj mariborskega župana se bo na volitvah 20. novembra potegovalo skupno 15 kandidatov. Poleg aktualnega župana Saše Arsenoviča, ki kandidira s podpisi volivcev, in Nine Beyokol so to še Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti), Vojko Flis (Gibanje Svoboda), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Igor Jurišič (Stranka mladih-Zeleni Evrope), Dejan Kaloh (SDS), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja – NLS), Boštjan Klun (SD), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Bernard Memon (NSi), Miha Recek (SLS in Naša dežela), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) in Vladimir Šega (Levica).
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.