00:59, tor, 21. Maj

NKBM in Pošta Slovenije po pripojitvi PBS nadaljujeta sodelovanje





Poštna banka Slovenije je 1. septembra tudi uradno postala del Nove kreditne banke Maribor (NKBM), s pripojitvijo pa je zdaj znova druga največja slovenska banka prevzela tudi okoli 180 zaposlenih. Banka, ki je od letos v lasti ameriškega sklada Apollo in EBRD, je danes s Pošto Slovenije podpisala dogovor o nadaljnjem medsebojnem sodelovanju.

untitled--3

Pošta je bila do popolnega lastniškega prevzema PBS s strani NKBM drugi največji lastnik poštne banke, z današnjim podpisom dogovora med predsednikom uprave NKBM Robertom Senico in generalnim direktorjem Pošte Slovenije Borisom Novakom, pa bodo usluge odslej združene banke še naprej na voljo na več kot 500 poštah in pogodbenih poštah po državi.

Kot je ob podpisu pogodbe povedal Senica, sta tako združitev bank kot partnerstvo s Pošto pomembni strateški prioriteti, ki ju podpirata oba njihova lastnika. V naslednjih mesecih se bodo postopki v okviru združevanja nadaljevali. Povezovanje informacijskih sistemov že poteka, postopoma bodo račune strank prenesli v sistem NKBM.

“O datumu prenosa, novi številki bančnega računa in vseh dodatnih informacijah bomo stranke pravočasno obvestili,” zagotavlja Senica in dodaja, da hkrati načrtujejo tudi poenotenje ponudbe obeh bank, pri tem pa bodo upoštevali predvsem potrebe in uporabniško izkušnjo strank.

Sicer pa pripojitev PBS ni edini tak proces banke, saj so že julija pričeli s prvimi aktivnostmi tudi za pripojitev KBS oziroma nekdanje Raiffeisen banke. Ko bosta oba postopka končana, predvidoma v prvi polovici naslednjega leta, bo banka tržni delež, ki zdaj znaša približno deset odstotkov, približala 15 odstotkom. Tu se ne nameravajo ustaviti, saj je dolgoročna strategija banke priti do vsaj 25-odsotnega tržnega deleža, ki bi jim zagotovil stroškovno učinkovitost.

Kako bodo to dosegli, Senica za zdaj še ne razkriva, saj da je to odločitev njihovih lastnikov, ki pa imajo po njegovih besedah svoje cilje. Tudi na vprašanje, ali jih morda zanima povezovanje s Sberbanko ali Abanko, je odvrnil, da o tem ne more govoriti.

“Ve pa se, kaj so zaveze Slovenije, ki je posredno ali neposredno lastnik nekaterih bank, in jih mora prodati, pa tudi nekatere tuje franšize so že javno napovedale umik iz slovenskega trga. Načeloma je za nas zanimivo vse, kar se bo prodajalo, potem pa bomo videli, kaj bo rezultat tega,” je dejal Senica.

Prvi mož slovenske pošte Boris Novak verjame, da se bo medsebojno sodelovanje v prihodnje še okrepilo in se bo ob racionalizaciji bančne mreže nabor in obseg bančnih storitev, ki jih opravljajo preko poštnih okenc, še razširil.

“Prizadevali si bomo, da komitenti dosedanje PBS na poštnih oziroma bančnih okencih ne bodo občutili spremembe lastniške strukture,” je dejal Novak in dodal, da je NKBM edina banka, s katero sodelujejo na ta način. Čeprav ne ve, kaj bo prinesla prihodnost, pa verjame, da bodo tudi v prihodnje razvijali tak odnos, saj menjati partnerja ni dobro.

Novak je še dodal, da je konkurenca na bančnem trgu huda, a stavijo predvsem na svojo mrežo in izkušnje ter nove produkte. Ob tem ni želel razkriti, za kako dolgo obdobje je bila podpisana pogodba, gre pa po njegovih besedah za dolgoročno sodelovanje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.