12:03, tor, 7. Maj

NKBM v prvi polovici leta z 8 mio dobička več kot lani





Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je v prvih šestih mesecih letos ustvarila 33,4 milijona evrov dobička pred rezervacijami in oslabitvami ter 25,9 milijona evrov dobička iz rednega poslovanja, kar je za dobrih osem milijonov več kot v enakem obdobju lani.

nkbm

Banka je v tem obdobju povečala število novih kreditnih in depozitnih poslov, znižala operativne stroške ter nadgradila sistem za znižanje stopnje nedonosnih terjatev, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Poleg dobička je imela NKBM v prvi polovici letošnjega leta za 3,3 odstotka manj operativnih stroškov kot v enakem obdobju lani. Znižala se je tudi bilančna vsota, ki je konec junija znašala 3,54 milijarde evrov oziroma 1,9 odstotka manj kot ob koncu lanskega leta,” je dejal predsednik nadzornega sveta NKBM Peter Kukovica.

Kot je dodal, je zniževanje stroškov, ki so ob koncu junija znašali 34,3 milijonov evrov, in zniževanje bilančne vsote skladno z izpolnjevanjem zahtev Evropske komisije.

V prvih šestih mesecih je banka oblikovala za 7,4 milijona evrov neto rezervacij in oslabitev. Obrestna marža, izračunana na povprečno aktivo, je v prvi polovici leta znašala 2,29 odstotka.

Kapital banke je konec junija dosegel 591,7 milijona evrov in je bil v primerjavi s koncem leta 2014 višji za 11,4 milijonov evrov. Po besedah mariborskih bančnikov to odraža čisti dobiček banke v prvi polovici leta in spremembe tržnih cen vrednostnih papirjev, ki se vrednotijo preko kapitala.

Konec junija 2015 so dolgovi do strank, ki niso banke, znašali skoraj 2,5 milijarde evrov, kar je 5,6 milijonov evrov več kot 31. decembra 2014. Neto stanje kreditov strankam, ki niso banke, se je v prvi polovici leta znižalo za 60 milijonov evrov in je na zadnji dan v juniju znašalo 1,53 milijarde evrov.

Kot je v izjavi za javnost povedal predsednik uprave Robert Senica, so v banki tudi v juniju sklenili več novih poslov: “Odobrili smo za slabo tretjino več potrošniških in stanovanjskih kreditov ter za slabo petino več kreditov za pravne osebe. Skupno manjši obseg kreditiranja ob koncu prvega polletja je tako posledica predvsem razdolževanja podjetij in gospodinjstev, ki poplačujejo oziroma vračajo kredite.”

Poudaril je še, da je banka z namenom zniževanja stopnje nedonosnih terjatev sprejela strategijo upravljanja slabih naložb in skoncentrirala upravljanje tveganih terjatev in naložb na enem mestu.

“Banka bo v letošnjem letu v celoti začela uporabljati sistem zgodnjega opozarjanja na finančne težave dolžnikov, ki nam bo omogočal pravočasno zaznavanje povečanega kreditnega tveganja,” je še pojasnil Senica.

Prvi nadzornik pa je med drugim dejal še, da se “skupina NKBM postopoma osredotoča na svojo osnovno, bančno dejavnost, obenem pa tečejo aktivnosti dezinvestiranja oziroma prodaje nestrateškega premoženja”.

V prvi polovici leta se je začelo tudi ocenjevanje možnih scenarijev integracije Poštne banke Slovenije v NKBM, Adria Bank je vrnila licenco za opravljanje bančne dejavnosti, nadaljujejo se postopki v likvidaciji KBM Leasing, Gorica Leasing, KBM Leasing Hrvatska in družbe Adria Abwicklungs, v katero se je preoblikovala Adria Bank po prenehanju poslovanja. Tudi postopek prodaje KBM Banke v Srbiji še poteka, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Glede na trenutne rezultate poslovanja in makroekonomske kazalce v NKBM predvidevajo, da bodo letošnje poslovno leto zaključili v skladu z zastavljenimi načrti – uspešno, stabilno in dobičkonosno.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.