04:43, sre, 8. Maj

Občine ostale brez dobička Komunalnega podjetja Ptuj





Čeprav je bilo sprva načrtovano, da se bo del lanskega dobička Komunalnega podjetja Ptuj razdelil med delničarje, so občine ostale brez tega finančnega priliva. Na sredini skupščini je bila namreč prisotna le tretjina kapitala, zato je bil naposled izglasovan sklep, da se dobiček ne deli, ampak gre v rezerve.

foto: STA
foto: STA

“Na včerajšnji skupščini je prišlo do spremembe pri potrjevanju predlaganih sklepov s strani uprave in nadzornikov, saj se skupščine ni udeležil največji lastnik, Mestna občina Ptuj, in še drugi manjši lastniki. Tako je bilo na skupščini prisotnega le 32,92 odstotka kapitala,” je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec. “Skupščina je izglasovala sklep, da se dobiček ne deli,” je dodal, kot so kasneje sporočili iz Javnih služb Ptuj.

Bilančni dobiček Komunalnega podjetja Ptuj, ki je v 100-odstotni javni lasti, je konec leta 2015 znašal 1,2 milijona evrov. Po predlogu uprave in nadzornega sveta, ki pa na skupščini ni bil izglasovan, bi se ga 700.000 evrov odvedlo v druge rezerve dobička, 100.000 bi se razdelilo med delničarje, nekaj več kot 400.000 evrov pa bi se preneslo v naslednje leto.

Največji lastnik z okoli 60-odstotnim deležem v podjetju je Mestna občina Ptuj, ostalo je v lasti drugih občin Spodnjega Podravja.

Na sredini skupščini je bila izglasovana razrešnica upravi in nadzornemu svetu. Prav tako je bila potrjena dokapitalizacija v višini 300.000 evrov.

Na dnevnem redu skupščine je bila tudi sprememba statuta družbe. Osnovni predlog uprave in nadzornega sveta je bil, da se statut spremeni samo pri dodatnih dejavnostih podjetja. Teh je na novo dodanih 32.

Po izglasovanju dodatnega predloga pa se je spremenil statut tudi v delu, ki se nanaša na imenovanje nadzornega sveta. S tem se je v statut vpisalo, da nadzornike po novem predstavljata dva člana večinskega lastnika, dva člana manjšinskega lastnika in dva predstavnika zaposlenih.

Komunalno podjetje Ptuj je letos s prejeto koncesijo za izvajanje lokalne gospodarske javne službe upravljanja s pristanišči prevzelo nadzor nad vstopno-izstopnimi točkami v pristanišču Ranca ter na reki Dravi in Ptujskem jezeru v občinah Ptuj in Markovci.

V letu 2017 pričenja podjetje tudi z novo dejavnostjo, in sicer zbiranjem in odvozom komunalnih odpadkov. Tukaj po navedbah vodstva družbe potekajo intenzivni pogovori, ki so že v zaključni fazi s štirimi občinami – Juršinci, Gorišnica, Hajdina in Markovci.

Lani je podjetje v osnovna sredstva vložilo 370.000 evrov, v vodovodni sistem pa 215.000 evrov. Slednji je sicer nujno potreben izboljšav. Letno po navedbah vodje tehničnega sektorja Rada Veka na 1150 kilometrov dolgem cevovodu beležijo okoli 550 okvar, ki jih poskušajo redno odpravljati, a beležijo 23 odstotkov izgub vode.

Zaradi dotrajanosti so v Komunalnem podjetju Ptuj skupaj z ZRS Bistra Ptuj pripravili projekt Eliminacija vodnih izgub, ki je ocenjen na 35 milijonov evrov, a računajo na sredstva EU. Že v začetku prihodnjega leta pa bodo začeli z izgradnjo prvega od dveh načrtovanih globinskih vodnjakov, saj so ostali, iz katerih se napaja omrežje, že dotrajani.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.