21:07, ned, 19. Maj

Obrtniki Počivalšku predstavili predloge ukrepov pomoči





Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku na današnji seji upravnega odbora zbornice predstavilo predloge ukrepov, ki bi jih bilo po njihovem mnenju treba vključiti v najnovejši protikoronski paket. Minister in obrtniki so bili soglasni v nasprotovanju zapiranja gospodarstva.

Počivalšek je s predstavniki OZS spregovoril o že sprejetih sprejetih ukrepih v okviru dosedanjih protikoronskih paketov. Kot je na seji pojasnil minister, je vlada lani v okviru teh paketov gospodarstvo podprla z 2,3 milijarde evrov. Pri tem je več kot eno milijardo šlo za turizem. Počivalšek je bo tem priznal, da so še vedno težave v mestnih hotelih, industriji srečanj in agencijah, ki vodijo turiste v Slovenijo. To so zadeve, ki jih bo po njegovih besedah treba nasloviti v novem interventnem zakonu.

Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil, da med ključnimi ukrepi za pomoč vidijo subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, temeljni osebni dohodek za samozaposlene, znižanje stopnje DDV za gostinstvo in turizem, povračilo škode zaradi odpisa blaga ter kritje fiksnih stroškov in upada prometa.

Pri tem se je zahvalil ministru za vse dosedanje ukrepe kot tudi za to, da vlada ni ponovno zapirala gospodarstva. Počivalšek je ob tem ponovno poudaril, da si gospodarstvo novega zaprtja ne more privoščiti.

Meh je prav tako opozoril na višanje cen energentov in ministra prosil za pojasnilo, kako bo država pomagala pri zajezitvi teh cen. Počivalšek je pojasnil, da na cene plina in nafte država ne more vplivati, drugače pa je z elektriko, ki jo proizvajamo doma.

“V Sloveniji proizvedemo 85 odstotkov elektrike za naše potrebe. Dejstvo pa je, da polovico tega, kar proizvedemo, izvozimo. Tukaj lahko država poseže – prepovemo izvoz naše energije in določimo ceno. Če bo treba, bomo tudi to naredili,” je dejal.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar je ministra opozoril na pomanjkljivosti nekaterih sprejetih ukrepov, prav tako pa na neodzivnost ministrstva na nekatere dopise in predloge, ki so jih posredovali na sekciji.

Podpredsednik OZS Ivan Meh in član upravnega odbora zbornice Bojan Železnik sta opozorila na težave kovinarske industrije. Zaradi višanja cen surovin se je delovni proces podražil za 300 odstotkov. Panoga se obenem sooča s pomakanjem ustrezno usposobljenega kadra.

S težavami se soočajo tudi v fotografski panogi, saj naj bi vlada prihodnje leto uvedla zajem fotografije za osebne dokumentov kar na upravnih enotah. Predsednica sekcije fotografov pri OZS Katarina Podgoršek je pojasnila, da so fotografi v času krize, ko ni bilo dogodkov, večinoma fotografirali le za dokumente. Posledično bi svoja vrata lahko zaprla več kot polovica fotografskih studiev.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je ministra pozval k znižanju davka na dodano vrednost za gostinstvo ter k povračilu stroškov stroškov za stojnice, saj so jih morali gostinci zapreti.

Počivalšek je po koncu seje izrazil zadovoljstvo nad izmenjavo stališč in pogledov. “Kar nekaj predlogov, še posebej ta glede vavčerjev za razvoj in inovacije, bodo preučili in jih poskušali uveljaviti. Gre pa tudi za še nekaj drugih pripomb, ki bodo vse preučene in v največji meri tudi upoštevane,” je v izjavi za medije povedal minister. Obenem je izrazil prepričanje, da bodo lanskoletni turistični boni podaljšani do konca letošnjega leta.

Kot je pojasnil, nižanje DDV za gostinsko dejavnost ne bo predmet desetega protikoronskega paketa, medtem ko o subvencioniranju čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa še razpravljajo.

Vlada bo o morebitnih novih ukrepih in omejitvah odločala v četrtek.

Današnji sestanek z ministrom predsedniku OZS daje občutek, da bodo njihove pripombe zajete v t.i. deseti protikoronski paket, saj se mu zdi to bistveno za delovanje slovenskega obrtništva in podjetništva, je po koncu seje ocenil Meh.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.