18:50, čet, 2. Maj

Oddaja Na glas: Motoristi o izzivih na cesti in v življenju





V tokratni oddaji Na glas smo govorili z izkušenimi motoristi in motoristkami, ki spregovorili o svojih izkušnjah, motorjih in opremi, pogledih na varno vožnjo, udeležbo v prometu, izzivih pri vožnjah, ne nazadnje pa tudi o tistem, kar bi lahko na cestah in ob cestah izboljšali, da bi bila varnost motoristov in drugih udeležencev v prometu boljša. Predstavili so tudi delovanje moto klubov, pomembnost druženja, pomoči drug drugemu. 

V oddaji so bili gostje: Darko Daljević, inštruktor varne vožnje na AMZS, Cvetka Kaisersberger, solo motoristka in članica skupine Moto mrhe, Darko Železnik, motorist in predsednik Moto kluba Perniški asi, ter njegova življenjska in motoristična sopotnica Marija Železnik, prav tako aktivna v Moto klubu Perniški asi.

Darko Daljević, inštruktor varne vožnje na AMZS

Izkušnje vseh štirih v vožnji z motorjem tako solo kot v skupini so neprecenljive. Povedali so, kaj jih pri motorjih in vožnji z motorji privlači, kateri motorji so zanje najboljši in zakaj, podelili so nekaj svojih izkušenj z voženj. Prav tako mnenje, zakaj je premalo, da ima motorist med vožnjo samo čelado. Pri tem pa tudi, kakšna zaščitna oprema je najboljša.

Cvetka Kaisersberger, motoristka

Tudi o pnevmatikah je bilo govora – katere oziroma kakšne so najboljše in zakaj. Ter o načinu vožnje. Skupaj smo si ogledali tudi prispevek s spomladanske predstavitve vožnje po poligonu, v katerem je Borut Drevenšek iz PU Maribor povedal več o začetku motoristične sezone, o statistiki prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil. Ter o pogostih vzrokih za te prometne nesreče.

Celotna oddaja je na voljo na spodnji povezavi:

Darko Daljević je kot inštruktor varne vožnje pri AMZS izpostavil še, da se veliko nesreč zgodi pri mestni vožnji in zakaj. Pa tudi, kaj se takrat zgodi, če motoristi niso primerno opremljeni.  Vsi skupaj pa, zakaj je dobro obnavljati svoje znanje in nabirati izkušnje na poligonih.

Darko Železnik

Pa tudi, kaj je zanje bistvo vožnje z motorjem in še marsikaj drugega.  Niso pa pozabili niti opozoriti na pasti, ki jih čakajo ob cesti, npr. na zaščitne ograje ob cestah, ki lahko motoristu ob zdrsu na cestišču in stiku z ograjo povzročijo usodne posledice.

Marija Železnik

Prav tako tudi o pomembni povezanosti med motoristom oziroma motoristkam ter njihovih sopotnicah oziroma sopotnikom. Kako mora tisti, ki sedi zadaj, sedeti, se premikati, kako je dobro, da si zaupata in na kak način naj komunicirata.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.