00:22, čet, 2. Maj

Ta ženska se tušira 17-krat na dan, kolikokrat pa je dejansko priporočljivo?





Mina Naumovič, žena srbskega voditelja Ognjena Amidžića, ki je pred kratkim rodila, je na Instagramu razkrila, da se tušira kar 17-krat na dan.

V njeni zgodbi na instagramu je sicer odgovorila na več vprašanj, kot se sicer to naredi v spominski knjigi oziroma leksikonu. Od svojega imena, koliko bratov in sester ima pa vse do nekaj osebnih podatkov. Na vprašanje, kolikokrat se tušira, pa je zapisala 17-krat na dan, poroča srbski portal Telegraf.rs.

Razlogov za to ni odkrila, prav tako tudi ne, ali se tolikokrat umiva samo zdaj, po nosečnosti ali je to delala že prej. Sicer pa se na spletu najde več različnih mnenj o tem, kolikokrat naj bi se ljudje umivali in tuširali. Nekateri svetovni zvezdniki zagovarjajo to, da je dovolj, da se tuširajo enkrat ali dvakrat na teden, drugi pravijo, da se je treba vsak dan, tudi večkrat. Dermatologi poudarjajo, da je pogosto umivanje lahko škodljivo za pH-vrednost kože, koža se namreč lahko zaradi pretiranega umivanja tudi izsuši.  Zbrali smo nekaj nasvetov o umivan ju posameznih delov telesa.

Umivanje je pomemben del naše dnevne higiene in lahko privede do boljšega počutja ter zdravja kože. Nekateri ljudje se odločijo, da se umijejo enkrat na dan, drugi enkrat do dvakrat na teden, nekateri pa večkrat na dan, celo desetkrat ali večkrat.

Tuširanje – vsak drugi dan

Priporočljivo je, da se ne tuširamo prepogosto, dermatologi pravijo, da se ni treba tuširati vsak dan, mnogi zagovarjajo to, da je dovolj dvakrat na teden, saj pogosto tuširanje lahko odstrani naravna olja iz kože in moti naravno ravnovesje PH-vrednosti kože. Če se počutite bolj udobno s tuširanjem vsak dan, je v redu, vendar pazite, da se ne izsuši koža. Pri izbiri mila je pametno izbrati nežna mila z uravnoteženim pH, ki nežno očistijo kožo brez draženja ali izsuševanja.

Umivanje las ter nanašanje maske in balzama po potrebi

Priporočljivo, da si lase umijete od enkrat na teden do trikrat na teden, odvisno od vašega tipa las in aktivnosti. Če imate mastne lase ali se ukvarjate s fizično aktivnostjo, se lahko odločite za pogostejše umivanje. Priporočljivo je, da izberete blago šamponiranje in se izogibate uporabi preveč agresivnih šamponov, saj lahko to povzroči izsušitev lasišča. Če nanašate po umivanju na lase tudi masko in balzam, naredite to po tem vrstnem redu. Nekateri frizerju pravijo, da je takšen vrstni red najbolji. Najprej si s šamponom umijte lase, šampon vam bo lase odprl. Ko ga sperete, si nanesite masko in jo pustite nekaj časa na laseh, da bo lahko globinsko delovala. Ko jo sperete, pa si lahko date na lase še balzam, ki vam bo lase zaprl. Tudi tega potem sperite z las.

Roke umivajte vsaj 20 sekund

Umivanje rok je pomembno, zlasti pred jedjo, po uporabi stranišča in po stiku s površinami, ki so lahko onesnažene. Uporabljajte toplo vodo in milo ter si roke temeljito umivajte vsaj 20 sekund, pri tem pa ne pozabite na površine med prsti in pod nohti. Po potrebi uporabite tudi dezinfekcijsko sredstvo za roke.

Pazduhe lahko umijete večkrat na dan

Kar zadeva pazduhe, je priporočljivo, da si jih umijete vsaj enkrat na dan ali vsakič, ko se potite. Uporabite nežno milo in toplo vodo ter se izogibajte uporabi močnih dezodorantov, ki lahko dražijo kožo. Pri izbiri mila za intimne predele telesa je pametno izbrati izdelke z uravnoteženim pH, saj lahko neprimerna mila povzročijo draženje in neravnovesje bakterij.

Pri vseh teh postopkih je pomembno, da poslušate svoje telo in se prilagajate svojemu individualnemu tipu kože in las.

Kaj pa intimni deli?

Intimna higiena je ključna za ohranjanje zdravja in preprečevanje okužb ter neprijetnih vonjav. Pomembno je, da pri umivanju intimnih predelov upoštevamo določene smernice in priporočila.
Priporočljivo je, da se intimne predele umiva vsak dan, idealno med tuširanjem ali kopanjem. Redno umivanje intimnih delov lahko pomaga ohranjati čistočo, svežino ter preprečuje razmnoževanje bakterij in okužbe.

Kdaj naj umijemo intimne dele?

Primerno je, da se intimne predele umije zjutraj in zvečer, lahko pa tudi po vsakem obisku stranišča. Še posebej pomembno je umivanje po spolnem odnosu, da se zmanjša tveganje za okužbe.

Na kaj naj se pazi pri umivanju?

Pri umivanju intimnih predelov je pomembno, da uporabimo nežno milo, ki je primerno za občutljivo kožo in ohranja naravno pH-vrednost intimnih predelov. Priporočljivo je izogibati se agresivnim sestavinam, parfumom in barvilom, ki lahko dražijo kožo in porušijo naravno ravnovesje bakterij.

Upoštevanje pH-vrednosti

Intimni predeli telesa imajo običajno nekoliko nižjo pH-vrednost kot preostanek telesa, zato je pomembno, da izberemo milo, ki ohranja ta naravni pH-nivo. Posebej oblikovana intimna mila so običajno pH-nevtralna ali imajo blago kislo pH-vrednost, kar pomaga ohranjati zdravo ravnovesje kože.

Izbira pravega mila

Pri izbiri intimnega mila je pametno izbrati tisto, ki ne vsebuje močnih dišav, konzervansov ali umetnih sestavin. Milo naj bo nežno, hipoalergeno in brez parabenov ter sulfatov.

Dodatni nasveti

Poleg rednega umivanja je pomembno tudi, da nosimo bombažno spodnje perilo, ki omogoča dihanje kože, se izogibamo tesnim oblačilom in uporabljamo blage izdelke za intimno nego.

Pravilna intimna higiena je ključna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Če imate kakršne koli težave ali pomisleke glede intimne higiene, se posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom za nego telesa.

Kako se spopasti s prekomernim potenjem?

Za tiste, ki se soočajo s prekomernim potenjem, lahko uporaba posebnih antiperspirantov ali dezodorantov pomaga nadzorovati vonjave in vlago. Prav tako je pomembno nositi primerna oblačila, ki omogočajo dihanje kože, ter se izogibati dejavnikom, ki lahko sprožijo potenje.

Zanimivost iz zgodovine tuširanja

Zgodovina tuširanja sega nazaj v antične civilizacije, kjer so bili tuši del ritualov čiščenja in sprostitve. Prvi znani tuši segajo v čas grške in rimske kulture, kjer so bili javni tuši del vsakdanjega življenja in družabnega srečevanja. V srednjem veku so tuše v Evropi manj uporabljali zaradi strahu pred boleznimi, vendar so postali ponovno priljubljeni v renesansi in se razvili v obliko, kakršno poznamo danes.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.