21:24, tor, 7. Maj

Odlično: Kaja Juvan v drugem krogu v Wimbledonu





Slovenska teniška igralka Kaja Juvan se je uvrstila v drugi krog turnirja za grand slam v Wimbledonu. Dvaindvajsetletna Ljubljančanka je pot do zmage nad Rusinjo Margarito Betovo tlakovala že v torek, ko je do prekinitve vodila s 6:0 in 4:3, danes pa je dokončala svoje delo ter po uri in desetih minutah slavila s 6:0 in 6:3.

Trenutno 244. igralko na jakostni lestvici WTA, ki se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij, v drugem krogu čaka Rusinja Anastazija Potapova. Trenutno 23. igralka na svetu je bila v prvem krogu v dveh nizih boljša od Švicarke Celine Naef, Rusinja je oba niza dobila s 6:3.

Ljubljančanka je do torkove prekinitve zaradi dežja imela vajeti igre v svojih rokah. Imenitno je začela prvi niz, brez vsakršnih težav je hitro, v drugi igri, odvzela servis tekmici, nato še v četrti za vodstvo s 4:0. Potem je na svoj servis dobila igro za 5:0, po kratki prekinitvi zaradi dežnih kapelj pa je potrdila zmago v prvem nizu z novim “brejkom”.

Dež je povzročil daljšo prekinitev

Ljubljančanka je proti šest let starejši Betovi, nekdaj je igrala s priimkom Gasparjan in bila že 41. na svetu, nato pa si je vzela daljšo pavzo zaradi materinstva, izgubila prvo igro v drugem nizu in to na svoj začetni udarec. V naslednji igri je tekmici vrnila z enako mero in izid poravnala na 1:1, a nato spet izgubila igro na svoj servis. Rusinja je nato povedla s 3:1, a se je Kaja Juvan zbrala in dobila tri igre zapovrstjo za vodstvo s 4:3. Niza pa igralki nista mogli dokončati, saj je dež povzročil daljšo prekinitev.

“Drugi polčas” je bil domena Ljubljančanke, osvojila je vse tri preostale igre v drugem nizu in se četrtič uvrstila v drugi krog na slovitem turnirju v All England Clubu. Juvan se na sveti teniški travi počuti zelo dobro še iz mladinskih časov, ko se je v konkurenci dvojic veselila naslova leta 2017 s Srbkinjo Olgo Danilović, v članski posamični konkurenci pa se je v letih 2021 in 2022 uvrstila v tretji krog.

“Dvoboj se je že kar lomil, zato je bilo pomembno, da ostanem mirna. Potrebno je bilo razmišljati o vsaki točki. Po prekinitvi je vedno težko. Že včeraj sem čutila, da jo lahko premagam. Res sem bila zadovoljna s svojo igro. A danes je bil nov dan, drugačen. Veliko smo čakali zaradi dežja. Ostala sem mirna. In danes sem začela, kot da je bil to šele začetek dvoboja. Vsak mesec se počutim boljše, čutim, da napredujem. Naredila sem veliko manjših korakov naprej. V Wimbledonu pa vedno rada igram, rada igram na travi. Delam korake naprej, počutim se vse boljše in lahko rečem, da se počasi vračam,” je po zmagi nad Rusinjo za Tenis Slovenija dejala edina Slovenka v glavnem delu turnirja.

Poljakinja Iga Swiatek, prva teniška dama na svetu in prva nosilka turnirja z nagradim skladom 52 milijonov evrov, se je zanesljivo prebila v tretji krog. Po uvodni zmagi nad Kitajsko Zhu Lin s 6:1 in 6:3 je danes “odpihnila” še tekmico s Pirenejskega polotoka, od Španke Sare Sorribes Tormo je bila zanesljivo boljša s 6:2 in 6:0. V naslednjem krogu jo čaka zmagovalka hrvaško-francoskega dvoboja Petra Martić – Diane Parry.

Nepričakovano je izpadla osmopostavljena Grkinja Maria Sakari, za njo je bila usodna Ukrajinka Marta Kostjuk z 0:6, 7:5 in 6:2.

V moški konkurenci so favoriti na dosedanjih dvobojih z odliko opravili svoje delo. Tretjepostavljeni Rus Danil Medvedjev je bil boljši od Britanca Arthura Feryja s 7:5, 6:4 in 6:3, devetopostavljeni Američan Taylor Fritz je po hudem boju ukanil Nemca Yannicka Hanfmanna 6:4, 2:6, 4:6, 7:5 in 6:3, Bolgaru Grigoru Dimitrovu pa Japonec Sho Shimabukuro ni povzročil večjih težav, 21. nosilec je zmagal s 6:1, 6:2 in 6:1.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.