15:51, sob, 18. Maj

Odločen in enoten “Ne” vetrnim elektrarnam: “Tace stran od Pohorja!”





Župani štirih občin, Slovenske Bistrice, Ruš, Oplotnice in Zreč, so danes ponovno izrekli odločen “Ne” vetrnim elektrarnam. Skupaj s predstavniki civilnih iniciativ, turizma in okoljskih organizacij so proti gradnji 56 vetrnih elektrarn na Pohorju, saj gre po njihovih besedah za prevelik poseg v naravo, okolje in tudi za škodljive vplive na ljudi.

Družba Energija na veter namerava postaviti 56 vetrnih elektrarn, temu pa odločno nasprotujejo občani vseh štirih omenjenih občin, skupaj z vodstvi teh občin.

Mohorko:  Vetrne elektrarne sodijo na degradirana območja, teh pa na Pohorju ni

Odločni so tudi v Civilni iniciativi Za Pohorje brez vetrnih elektrarn. Drago Mohorko iz te iniciative je tako danes poudaril, da  tovrstne elektarne sodijo na degradirana območja, ne pa na Pohorje. In da na Pohorju ni degradiranih območij. Pravi, da bi bilo negativnih vplivov na okolje in ljudi več kot pa pozitivnih učinkov. Izpostavil je še, da če njihovega negativnega mnenja ne bodo upoštevali, bodo vložili v ustavno presojo zakona, ki zaenkrat omogoča postavitev vetrnih elektrarn. Pri tem pozivajo vse odločevalce, od Roberta Goloba naprej, da zaustavijo investitorje, sicer se bodo odločno uprli  vsem poskusom pustošenja Pohorja, je še dejal in slikovito dodal: “Tace stran od Pohorja!” Negativno mnenje je po njegovih besedah dala tudi  Lovska zveza Podravja, prav tako so proti tudi številna planinska društva.

Drago Mohorko

Ruška iniciativa:  Ni smiselno, da bi vetrne elektrarne in kablovod umeščali na Pohorje

Proti postavitvi vetrnih elektrarn je tudi ruška civilna iniciativa ZA združena akcija, katere predstavnik Tomi Prosnik je povedal, da zaradi gosto naseljenega okolja in naravnih bogastev ni smiselno, da bi vetrne eletrarne in kablovod umeščali na Pohorje.

Tomi Prosnik

Bistriški občinski svetniki zahtevali, da se ustavi vse postopke

Proti so tudi vsi župani štirih občin. Ivan Žagar, bistriški župan, je dejal, da je občinski svet zavrnil projekt. In da so skupaj pozvali državo, da uvede postopek sprememb državnega prostorskega načrta, na svoje seje so vabili tudi predstavnike pristojnih ministrstev, pa so se ti vedno znova opravičili in niso prišli. Bistriški občinski svet je sicer nazadnje zahtevali od države, da ustavi vse postopke za umeščanje vetrnih elektrarn na Pohorje.

Ivan Žagar

V Zrečah zaskrbljeni: brez zelenega Pohorja ni turizma

Župan občine Zreče Boris Podvršnik je izpostavil, da so proti postavitvi vetrnih elektrarn. Vetrno polje bi sicer stalo v občini Slovenska Bistrica v bližini zemljišč občine Zreče, kjer imajo turistične objekte. Da bi prišlo do velike škode v turizmu, ne nazadnje tudi naravi, saj ne bi bilo več zelenega Pohorja, je tudi mnenje direktorja lokalne turistične organizacije Rogla-Zreče Domna Vogelsanga.

Boris Podvršnik
Domen Vogelsang

V Rušah investitor ni dobil služnostne pravice

Županja Ruš Urška Repolusk je izpostavila, da je v Rušah predviden kablovod, ki bi peljal tudi v urbanem naselju. Investitor jih je zaprosil za služnostno pravico pri gradnji kablovoda, a služnostne pogodbe investitorju ni podpisala. V Rušah so sicer zdaj enotni tako ona, občinski svet kot tudi civilna inicativa, da vetrne elektrarne in kablovod v to okolje ne sodijo zaradi škodljivih vplivov.

Urška Repolusk

V Oplotnici opozorili na skupne vodne vire

Tudi župan Oplotnice Matjaž Orter je dejal, da so proti. V tej občini sicer ni predvidena gradnja, a ker bi lahko predvidena gradnja po drugih občinah negativno vplivala tudi na njihove skupne vodne vire, so odločno proti.

Matjaž Orter

Proti tudi krajevne skupnosti

Prav tako proti so bili tudi predstavniki treh krajevnih skupnosti Kebelj, Tinje in Šmartno na Pohorju, je dejal Maksimiljan Tramšek iz KS Tinje. Skrbi jih za vodne vire, ki s svojo mrežo pokrivajo tudi druge občine.

Maksimiljan Tramšek
Andrej Grmovšek

Okoljevarstveniki opozorili na negativne vplive na rastline in živali ter škodljiv hrup

Danes sta bila na novinarski konferenci tudi Andrej Grmovšek, strokovni sodelavec mariborske enote Zavoda za varstvo narave, in Tomaž Ogrin iz okoljske organizacije Alpe Adria Green. Ti imajo sicer sedež na Jesenicah, a spremljajo dogajanje tako v Sloveniji kot v tujini, tudi bližnji Avstriji. Opozoril je, da je hrup pri vetrnih elektrarnah znan, da pa pri nas ni zapisan v predpisih. Hrup se po njegovih besedah širi več kilometrov stran, prav tako tudi vibracije.

Tomaž Ogrin

Navedel je primer ene vetrne elektrarne v Dolenji vasi, ki je od naselja stran za 850 metrov, domačini pa tožijo o nenehnih glavobolih, nespečnosti, depresiji, zbujanju in drugih težavah zaradi nenehnega hrupa in vibriranja. Poudaril je še, da investitorjem sporoča, da vetrnic na Pohorju ne bo, in s tem požel aplavz navzočih. Grmovšek je izpostavil, da bi tako gradnja kot delovanje vetrnih elektrarn povzročila škodo tako rastlinam kot tudi živalim Pohorja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.