00:19, tor, 7. Maj

Odprtje multimedijske razstave Šehina – 4 matriarhinje





V sklopu prireditev ob obeleževanju Evropskega dneva judovske kulture 2014, ki je letos posvečen temi žensk v judovstvu, ste vabljeni v nedeljo, 14. septembra ob 11. uri v Sinagogo Maribor, Židovska ulica 4, na odprtje multimedijske razstave Šehina – 4 matriarhinje.

Razstava avstrijsko-nemške judovske fotografinje in umetnice Malin Gabriele Kundi (več o njej si lahko preberete tukaj), s katero se avtorica prvič predstavlja slovenskemu občinstvu, je zasnovana kot umetniška refleksija na kabalistično idejo Šehine, tj. božje prisotnosti na Zemlji, ki se zrcali kot ženski vidik njegove božanskosti, v navezavi na štiri biblične matriarhinje – Saro, Rebeko, Rahelo in Leo – kot stebrov judovskega družinskega življenja in izročila. Razstavljena dela ob tem utelešajo različne ideje, razmišljanja in molitve ter s heterogenostjo izraznih medijev (fotografije, slike, kipi in zvočne instalacije) razkrivajo tudi svojevrsten uvid v politiko spolov, identitete in feministične religiozne prakse.

Razstavo, ki bo v Sinagogi Maribor na ogled do 31. oktobra 2014, bo odprl izredni profesor dr. Borut Holcman. V kulturnem programu bo nastopila mariborska klezmer skupina Kontra-Kvartet.

Popoldne istega dne vas v sodelovanju z Zavodom za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona vabijo še v Grad Negova, kjer bodo prav tako v sklopu Evropskega dneva judovske kulture ob 17. uri odprli razstavo Romi v gibanju. Odprtju bo sledil koncert judovske glasbe z zasedbama Klarisa Jovanović & Della Segodba (ob 17.30, več informacij najdete na tej povezavi) in Kontra-Kvartet (ob 19.00, več informacij najdete na tej povezavi).

Več informacij najdete tukaj. sinagoga

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.