00:23, čet, 16. Maj

Odziv ministra Podgorška na očitke, da želi posekati četrtino gozdov v državni lasti





Iz Službe NSi za odnose z javnostmi so sporočili, da minister Podgoršek očitke, da želi posekati četrtino gozdov v državni lasti, zavrača.

“V zadnjih dneh po družabnih medijih so se pojavila močna zavajanja, da namerava ministrstvo za kmetijstvo oz. minister dr. Jože Podgoršek posekati kar četrtino gozdov v državni lasti. Gre za zelo zavajajoče in nepreverjene informacije, ki ne odražajo resnice,” so zapisali.

“Dodatek, ki je bil nedavno sprejet k Pogodbi o upravljanju gozdov v lasti Republike Slovenije, je namreč namenjen reševanju težav z vedno večjim zaraščanjem kmetijskih površin, do katerih prihaja zaradi opustitve kmetovanja ali opuščanja košnje. Sedaj se, tudi v luči krepitve slovenske samooskrbe s hrano, daje možnost lastnikom, da lahko zemljišča, ki so se skozi leta zarastla, povrnejo v kmetijska in jim torej vrnejo osnovno namembnost,” so sporočili in dodali, da pri tem ne gre za posege v stare tradicionalne tradicionalne, kakovostne gozdove, ki so slovensko bogastvo in jih skrbno varujejo.

Spomnimo: Nevladne organizacije Cipra Slovenija, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Focus in Umanotera so pred dnevi pozvale k ustavitvi postopkov, ki vodijo k poseku gozda v večjem obsegu.

Dopolnjeno z izjavo ministra Podgorška z njegove novinarske konference

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek se je na današnji novinarski konferenci odzval na namere Levice, da si Vlada RS prizadeva za krčenje slovenskih gozdov. Poudaril je, da z zaraščanjem gozdov izgubljamo ključne kmetijske površine: “Z zaraščanjem izgubljamo površine rodovitnih kmetijskih zemljišč. Z različnimi ukrepi želimo vračati kmetijska zemljišča nazaj v kmetijsko rabo. Eden pomembnejših ukrepov je odprava zaraščanja,” je povedal minister Jože Podgoršek in dodal: “V zadnjih dveh letih smo zaradi spremembe odloka, ki govori o odpravi zaraščanja in vzpostavili tudi finančno spodbudo za odpravo tega problema. S hitrim in premišljenim ukrepanjem smo uspeli zaustaviti zaraščanje na okoli 200 hektarjih rodovitnih površinah. To pa je več kot v zadnjih desetih letih skupaj.” Minister je hkrati tudi odločno zavrnil tudi navedbe, da se z ukrepi odpira možnost za sečnjo v slovenskih državnih gozdovih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.