02:24, tor, 9. Jul

OPN: Na seji proti le trije svetniki, tisti, ki niso bili, obrnili ploščo in želijo biti všečni Mariborčanom tik pred volitvami





Občinski prostorski načrt precej razburja številne Mariborčane. Prav tako pa so pred volitvami v javnosti vse bolj glasni svetniki, ki OPN-ja  ne podpirajo, a kaj to pomaga, če pa na sami seji MOM niso bili proti OPN. Zato se lahko Mariborčani resno vprašajo, ali gre za njihove resne namene ali le za nabiranje glasov pred lokalnimi volitvami.

Ob pregledu glasovanja na 35. redni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, ko je bila prva obravnava, smo ugotovili, da je za sprejem glasovalo 24 mestnih svetnikov, trije so bili proti, 18 jih ni glasovalo in med njimi je tudi mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič, zato smo ga povprašali, kako to, glede na to, da je v zadnjih tednih precej aktiven ravno na področju OPN.

“Z zadevo se preveč hiti, dela se na silo, mimo ljudi”

Jurišič nam je pojasnil, zakaj se je glasovanja vzdržal: “Zato, ker zadeva ne stroji niti zakonsko, niti vsebinsko. Sklicevali so se na dogodke oz. razgrnitve iz leta 2000, rekli, da je bila takrat opravljena širša debata, kar je popolnoma neprimerno, če ne smešno. V 22-ih letih se je zamenjala ena generacija. Tisti, ki niso bili rojeni, danes odločajo o mestu in marsikdo, ki je bil v zrelih letih, ga danes morda več ni med nami. Marsikaj se je spremenilo, z zadevo se preveč hiti, dela se na silo, mimo ljudi, kar se je dobro pokazalo v MČ Koroška vrata in KS Bresternici, prejetih je bilo stotine pripomb. Mislim, da tak dokument ne more biti sprejet.”

Proti so glasovali Stojan Auer, Primož Juhart in Miha Recek.

In kdo je glasoval za? To so Aljaž Bratina, Barbara Glavič, Tjaga Gojkovič, Jasmina Granduč, Alenka Iskra, Jelka Kolmanič, Zdenka Križanič, Helena Kujundžič Lukaček, Tamara Kurnik. Alfred Lasetzky,  Jure Legvant, Vid Lešnik, Samo Peter Medved, Katarina Mejal, Bernard Memon , Zeljko Milovanovič, Dragica Mlinarič, Damir Orehovec, Matej Pavlič, Melita Petelin, Gregor Reichenberg, Jožef Škof, Zvonko Zinrajh, Matej Žmavc.

Kdo so svetniki, ki so se vzdržali ali jih ni bilo? lvan Celcer, Vladimira Cokoja, Breda Čepe Vizjak, Tatjana Fetahi, Alen Filipovič, Tatjana Frangež, Darko Hergamas, Ljubica Jančič, Igor Jurišič, Metka Koler, Matic Matjašič, Milan Mikl, Viljem Pozeb, Branislav Rajič, Josip Rotar, Vladimir Šega, Danijela Šerbinek, Željko Vogrin.

“Gre za čisto sprenevedanje”

“To se je začelo z gospodom Jurišičem, ki je tri in pol leta podpiral vse projekte, tudi tiste slabe za Mariborčane, sedaj pa orto proti županu, zadnji dve seji oz. slabe tri mesece pred volitvami pravzaprav negira samega sebe. Če se na glasovanju vzdržiš, pravzaprav potrdiš predlog župana in ti, ki so bili zadržani, so potrdili OPN, zdaj, ko so videli, kaj se dogaja na terenu, so obrnili ploščo, saj je to bolj všečno potencialnim volivkam. V tem primeru gre za čisto sprenevedanje,” nam je dejal mestni svetnik Miha Recek. 

Jurišič podobno prakso izvajal v Rušah

Če se vrnemo na mestnega svetnika Jurišiča je podobno prakso kot danes uporabljal tudi v Rušah, kjer je bil pred leti tudi občinski svetnik občine Ruše, kjer je bil prva leta mandata v koaliciji, nato pa v zadnjem letu izstopil iz koalicije in to isto koalicijo in župana napadal.

Spomnimo, da se je podobno dogajalo tudi s SD

Mariborski socialni demokrati so za vikend na župana MO Maribor, Saša Arsenoviča naslovili odprto pismo, kjer navajajo, da je dovolj delitev in še nekaj drugih ostrih besed. Kljub temu da so bili celoten njegov mandat ob vseh incidentih popolnoma tiho in so mu pritrjevali pri vseh njegovih dejanjih.

Javnost  je razburila predvidena načrtovanja pozidava nekdanjega motela Jezero v KS Bresternica-Gaj, združili so se tudi občani Koroških vrat, kjer je predvidena gradnja 17-nadstropne stolpnice.

Danes bodo javnosti predstavili strokovne pomisleke

“V sodelovanju z najuglednejšimi strokovnjaki s področja arhitekture, geografije in prostorskega urejanja v Mariboru in Sloveniji smo prišli do zaključka, da si Maribor takšnega OPN, kot ga predlaga MOM niti ne želi niti ne zasluži,” je dejal Igor Jurišič, mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope.  

Danes bodo na Glavnem trgu predstavili strokovne pomisleke v povezavi z OPN ter pot, kako zaustaviti nadaljnje postopke sprejemanja OPN v kolikor vodstvo MOM ne bi želelo (v sodelovanju s stroko in občani) OPN popraviti do te mere, da bo vsebinsko in strokovno primeren za obravnavo in sprejem.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.