04:03, pon, 20. Maj

Opozicija zaradi sortirnice z ovadbo nad odgovorne





Opozicijski svetniki Mestne občine Maribor (MOM) so na današnji novinarski konferenci napovedali podajo kazenske ovadbe zoper mariborskega župana Andreja Fištravca, direktorja mestne uprave Damjana Laha in direktorja podjetja Snaga Cveta Žalika zaradi domnevno spornega projekta izgradnje sortirnice. Snaga odgovarja: Projekt sortirnice je transparenten in zakonit.

FOTO: Vojko Mejak
FOTO: Vojko Mejak

Lista za pravičnost in razvoj (LPR), svetniška skupina SDS Maribor in svetniška skupina Aktivni Maribora so danes na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru vložili kazenske ovadbe zoper župana MOM Andreja Fištravca in poslovodstvo družbe Snaga d. o. o., predsednika nadzornega sveta Snage Damijana Laha in Cvetka Žalika, direktorja družbe Snaga d. o. o.

Med drugim jim očitajo zlorabo položaja

Kazenske ovadbe so svetniki vložili zoper odgovorne osebe v primeru projekta sortirnice odpadkov zaradi suma storitve kaznivih dejanj 240. člena (zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti), 257. člena (zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic), 257.a člena (oškodovanje javnih sredstev ) in 258. člena (nevestno delo v službi)  Kazenskega zakonika KZ-1.

Kot so poudarili na današnji novinarski konferenci, jim vodstvo družbe Snaga d. o. o. in Mestna uprava MOM navkljub večkratnim pozivom naj ne bi predočili pogodbe z izvajalcem del. Dejali so še, da projektu same sortirnice ne nasprotujejo, temveč zgolj sumljivi oziroma po njihovi presoji »nezakoniti poti do izbranega cilja«.

Poziv k takojšnji uvedbi izredne zunanje revizije

»V Listi za pravičnost in razvoj trdimo, da bi moralo celotno investicijo izpeljati Mestna občina Maribor in ne gospodarska družba Snaga d.o.o., ki se navkljub sklepu občinskega sveta MOM vse do danes ni preoblikovala v Javno podjetje,« so še dejali v LPR in dodali, da župana Andreja Fištravca hkrati tako pozivajo, da sledi predlaganemu sklepu svetniške skupine stranke SDS v občinskem svetu MOM, o takojšnji uvedbi izredne zunanje revizije.

Snaga: Sortirnica je transparenten in zakonit projekt

So se pa na navedbe mestnih svetnikov odzvali tudi v podjetju Snagi. »V Snagi vemo, da je projekt tekel v skladu s potrjenimi načrti, s katerimi so bili seznanjeni in so ji potrjevali vsi pristojni organi družbe in mesta. S tem je bila nenehno zagotovljena transparentnost in zakonitost posameznih postopkov, ki sestavljajo projekt,« so v sporočilu za javnost zapisali v Snagi. Kot izpostavljajo, je bil Mestnemu svetu že leta 2011 predstavljen dokument identifikacije investicijskega projekta sortirnice, takrat ocenjenega na 14,5 milijona evrov, ki ga je mestni svet tudi potrdil.

Nova sortirnica bi po besedah Žalika prinesla tudi nova delovna mesta.
Nova sortirnica bi po besedah Cveta Žalika prinesla tudi nova delovna mesta.

»Obtožb, ki jih navajajo posamezni mestni svetniki, konkretno ne bomo komentirali, saj verjamemo v pravno državo in organe, ki bodo, če bodo ocenili, da so obtožbe utemeljene, pričeli preiskavo,« so še zapisali v Snagi. Po njihovem so bili do mestnih svetnikov in tudi do javnosti zmeraj kooperativni, kar pomeni »da je bila zmeraj na vpogled vsa dokumentacija, ki so jo želeli videti«. Ne želijo pa – zaradi preprečevanja zlorab – dokumentacije distribuirati po elektronskih kanalih.

Na vabilo se je odzval z novinarsko konferenco

Kot še zaključujejo, naj bi mestnega svetnika Stojana Auerja pred dvema dnevoma tudi povabili na vpogled v pogodbo, ki so jo konec decembra 2014 podpisali z izbranim izvajalcem, a se je na njihovo vabilo, ki je bilo odgovorna njegovo vprašanje o posredovanju pogodbe z izbranim izvajalcem, odzval z danes sklicano novinarsko konferenco.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.