17:44, pon, 29. Apr

Perutnina Ptuj do 73 milijonov evrov sindiciranega posojila





Dobrega pol leta po 40-milijonski dokapitalizaciji Perutnine Ptuj s strani Sija bo novi predsednik uprave Tibor Šimonka danes s sindikatom bank podpisal 73 milijonov evrov vredno sindicirano posojilo z ročnostjo sedem let, so sporočili iz ptujske družbe. Kot so še pojasnili, bo Perutnina Ptuj posojilo črpala v treh sklopih.

perutnina ptuj

S sklenitvijo posojilne pogodbe bodo prenehala veljati določila sporazuma o finančnem prestrukturiranju, ki je bil dogovorjen še pred dokapitalizacijo družbe.

Po Šimonkovih besedah gre za izjemno pomemben korak v smeri finančne stabilizacije skupine, saj je s tem največja slovenska mesnopredelovalna skupina zaključila postopek finančnega prestrukturiranja in se bo lahko z ustrezno kapitalsko strukturo posvetila realizaciji svoje razvojne vizije in strategije.

“Postali smo finančno izjemno stabilno podjetje, ki ima tako dolgoročne vire financiranja kot tudi več kot ustrezen kazalnik finančnega vzvoda,” je poudaril Šimonka, ki je po prihodu novih lastnikov na čelu družbe zamenjal dolgoletnega prvega moža Perutnine Romana Glaserja.

V konzorciju bank, ki so ptujski skupini odobrile 73 milijonov evrov svežih sredstev, je vodilna banka Abanka, poleg nje pa sodelujejo še NLB, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria in Sberbanka.

“Sindicirano posojilo je strateškega pomena za uspešno delovanje in razvoj podjetja in celotne skupine Sij. Podpis pogodbe je dokaz utrditve uspešnega poslovnega sodelovanje Abanke ter ostalih bank udeleženk sindikata s podjetjem, ki na slovenskem trgu predstavlja zelo pomembnega akterja gospodarskega razvoja. Na ta način vsi prispevamo, da slovensko gospodarstvo raste ter zagotavlja nova delovna mesta,”
je dejal član uprave Abanke Matej Golob Matzele.

Perutnina bo posojilo sicer črpala v treh sklopih. Prvi del bo namenjen refinanciranju obstoječih finančnih obveznosti družbe oziroma njenih odvisnih družb, drugi financiranju sezonskega obratnega kapitala, tretji del pa bo predstavljal odobrene limite, ki jih bodo lahko črpali po potrebi.

Šimonka je še dodal, da so pogajanja z bankami trajala nekaj mesecev, finančni partnerji pa so prepoznali njihov razvojni potencial in ustrezno ocenili finančne razmere po izvedeni dokapitalizaciji, namenjeni za delno razdolžitev družbe.

“Zdaj se bomo lahko v celoti posvetili tekočim operativnim in razvojnim projektom kot tudi potrebni delni reorganizaciji, ki zaradi znanih težav v preteklosti ni bila deležna ustrezne pozornosti. V ta sklop sodijo tudi ukrepi optimizacije in racionalizacije poslovanja na ravni celotne skupine,” je še dodal Šimonka.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.