18:18, sob, 27. Apr

Peter Prevc: Na ramenih sotekmovalcev sem se počutil najmogočnejši na svetu





Najboljši slovenski skakalec v zgodovini Peter Prevc, ki je pred časom najavil konec športne poti, je zadnji tekmovalni vikend v karieri začel sanjsko. Pod Poncami je dosegel 24. zmago v svetovnem pokalu, ki je bila zanj prva po več kot štirih letih. Kot je dejal po prvi od treh planiških tekem, si boljšega konca kariere ne bi mogel zamisliti.

“Prvi otrok, drugi otrok, poroka, potem pa globus tu v Planici. Bolj malo je bilo takšnih dni, kot je današnji,” je uvodoma po 24. zmagi v karieri dejal slovenski as in razkril, kako je preživel zmagoviti dan.

“Dan je šel kar po željah. Zgodaj sem se zbudil, zjutraj lepo opravil trening. Prišli smo sem v krasnem pomladnem vremenu in se mi je uspelo zelo dobro zbrati za skoke. Vedel sem, da so vsaj trije moji tekmeci zelo močni, Daniel, Stefan in Timi, in da jih bo težko premagati. Na koncu sem vse preskočil, tako da je bila zmaga res zaslužena.”

Priznal je, da ni bil živčen le pred finalnim skokom, ko je že vedel, da ima lepo priložnost, da se prvič po več kot štirih letih povzpne na vrh zmagovalnega odra, ampak vso tekmo. “V bistvu sem bil živčen kar celotno tekmo. Že vse od začetka, ko sem se peljal z žičnico na vrh letalnice, se je pojavila nervoza, kar je bil v bistvu dober znak.”

To, ali so bili njegovi današnji poleti tehnično dovršeni ali ne, ga po zmagi ni več zanimalo. Tudi olajšanja ni občutil. Bolj je užival v evforiji trenutka. “Danes sem se na ramenih sotekmovalcev počutil najmogočnejši na svetu. Zdi se mi, da sem se v tekmovalnih letih naučil v tistem kratkem trenutku zmag res uživati in današnjo si bom zagotovo zelo zapomnil.”

To sezono je bil v svetovnem pokalu štirikrat drugi, vsakič mu je manj zmanjkalo do zmage, na zadnje v Trondheimu manj kot točka, tako da se je pred planiškim finalom večkrat pošalil, da je zmaga vse bližje. Kljub veliki želji in nenazadnje pričakovanjem javnosti je danes povedal, da ga ta niso obremenjevala.

“Želja po zmagi je seveda bila, da bi lahko spet enkrat zasedel sam vrh, vendar se s tem res nisem želel obremenjevati. Pred prihodom v Planico sem si rekel, da je vseeno, kakšen bo razplet zadnjih tekem. Tudi če bi bil 15., je vseeno. Najbolj se mi gre za sobotno ekipno tekmo, da spodobno ‘oddelam’, da ekipo držim na visoki ravni. Za posamične dosežke mi je pa res vseeno.”

In prav to je morda ključ do uspeha, da se je znebil bremena in gonje za rezultatom. Pravzaprav je od napovedanega konca kariere doživel nov razcvet, ki ga je kronal tudi z današnjim slavjem. “Verjetno res. Zdi se mi, da se ne smeš obremenjevati z rezultatom, ga izsiljevati, ampak se je treba prepustiti. V bistvu je treba misli usmeriti v svojo nalogo in se potem prepustiti zraku, da naredi, kar mu ti pomagaš ustvariti.”

Na zmagovalni oder je za Zdravljico s seboj popeljal tudi oba sinova, ki sta očeta pohvalila za zmago. “Končno smo premagali Krafta,” se je veselil starejši Ludvik. Današnja zmaga pa je Petra Prevca tudi v boju za mali kristalni globus za točkovanje poletov približala Avstrijcu Stefanu Kraftu na vsega 34 točk zaostanka. Doslej jih imata tekmeca vsak po tri.

Še prej pa v soboto v Planici sledi zadnja ekipna tekma sezone, precej poveden je podatek, da so Slovenci vseh 12 ekipnih zmag v svetovnem pokalu doslej dosegli s Petrom Prevcem v ekipi.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.