05:06, pon, 6. Maj

Piknik na “zaprti” Koroški





Včeraj so člani društva Živo mesto priredili piknin akterjev. Z dobro hrano in glasbo so prevzeli duše koroške ceste, ki že toliko let skrbijo da bi ta del mesta zaživel v pravi luči, kot zgodovinsko pomemben, ne pa le kot prometno obremenjen.

foto: alexia tyriakidou
foto: alexia tyriakidou

Po skoraj letu dni delovanja na in z Koroško cesto, vlaganja izjemnega truda, množici prostovoljskih ur in navdušenega entuziazma številčne ekipe ljudi, so na društvu žalostni, ker ugotavljajo, da:

1) so nam naši ​​jekleni konjički še zmeraj ljubši kot kulturna dediščina, sveži zrak ali celo lastno zdravje,

2) kljub temu, da živimo v mestih, urbanih skupnostih, še vedno ​​prevladajo lastno udobje in osebni interesi nad kvalitetnim skupnostnim sožitjem in tako onemogočajo razvoj skupnosti. Še več, raje ostajamo v tihem enoznačnem miru kot v živih barvitih skupnostih raznolikosti,

3) ​​nezaupanje in strah (in udobje) ​​hromita vse korake naprej in preprečujeta prepotrebni ​​konstruktivni dialog ​tudi ​pri oblikovanju trajnostnega razvoja mesta.

Presenetila jih je tudi nezainteresiranost nekaterih, ki imajo svoje poslovne in predstavitvene prostore na Koroški cesti, kar si lahko razlagajo samo tako, da očitno nimajo želje po spremembah na Koroški cesti.

foto: alexia tyriakidou
foto: alexia tyriakidou

​​Iniciativa Živo Mesto je v zadnjem letu pokazala, kaj vse je mogoče spremeniti z lastnim angažmajem in povezovanjem različnih akterjev v razmeroma kratkem času in z minimalnimi finančnimi vložki.
Na temo Koroška cesta bodo pripravili v oktobru še urbani hekaton, nekaj časa bodo pripravljali tedenska srečanja, vse ostale napore pa bodo raje posvetili drugimi nalogam, tako kot ostali, bolj egoističnim.

Če še ne veste: v zadnjih letih krizi navkljub se je v Maribor vrnilo ali ostalo precej ljudi in s svojo neomajno energijo je pripravljeno temu mestu in njegovim prebivalcem nameniti ves svoj prosti čas! Ker verjamejo, da si Maribor zasluži! In če še ne veste, tudi tega naivnega zanosa ​in rezerv energije ​je enkrat konec. ​Zato prosijo: ne večati konflikta različnih generacijskih paradigem, ​p​​ustimo, da ta močna, sveža energija prosta teče!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.