18:38, pon, 20. Maj

Po Mariboru s kolesom





Tudi po Mariboru si lahko za nizko ceno izposodite kolo. Izposoja ni namenjena le turistom, tudi študentom in seveda vsem ostalim.

Opazili smo, da se po Mariboru več ljudi vozi s kolesi zanimivih in vpadljivih barv. Vijolično rumena kolesa so tista, ki zbudijo veliko pozornosti. Gre za projekt, ki so ga v MBajk-u že v času Evropske prestolnice mladih leta 2013 zagnali in je ponovno zaživel.

kolesa Foto: bralec L.D.
kolesa
Foto: bralec L.D.

Izposoja je brezplačna, vendar za odklepanje kolesa, ki poteka po sistemu nakupovalnih vozičkov, potrebujete kovanec za 2€, ki ga ob vračilu kolesa na eni točki dobiš nazaj. Kolesa so na izposojo na voljo na železniški postaji Maribor, TIC in Študentski domovi na Gosposvetski cesti. V načrtu pa so še postaje Tehniške fakultete, Študentski domovi Tyrševa in Študentski dom Q na Taboru ter Europark.

30 vijoličnih koles

Zaenkrat je zunaj 30 koles, saj gre za “pilotski” projekt, torej morajo organizatorji ugotoviti ali se bo ta sistem izposoje obnesel. Njihov  namen pa je omogočiti vsem meščankam in meščanom, predvsem pa mladim. Pri tem stavijo na socialno noto in čut za someščane. V mislih imajo predvsem skrb za izposojeno kolo kot svoje lastno ter seveda tudi vračilo na MBajk točko, da ga lahko uporabijo tudi še drugi. Prav zaradi tega so kolesa pobarvali tudi v barve našega nogometnega kluba (NK Maribor), da bi ljudje ta kolesa vzeli za svoja ter tudi tako pazili nanje. Prav tako bi bil vsak elektronski zaščitni mehanizem predrag ter bi močno presegal proračun tega projekta. Zato je v takšni obliki izposoje dejanski varnostni mehanizem kovanec za 2€.

Kolesa na točkah, kjer jih koristijo mladi

Kolesa se nahajajo na točkah, kjer jih večinoma koristijo mladi (predvsem študentje). Kdo se vozi s temi kolesi je žal težje povedati, saj pri tovrstnem odprtem sistemu nimajo natančne evidence. Lahko pa ocenjujejo le po tem, kar sami vidijo, kdo se vozi z njimi.

S sposojenim kolesom zgolj turisti?

Sistem izposoje koles sicer po večini uporabljajo turisti in obiskovalci Maribora. V Mobilnostnem centru beležijo tudi izposojo lokalnega prebivalstva. Tako kot kolesa MBajk, tudi kolesa sistema BCikel uporabljajo povečini študentje, saj so kolesa locirana ob fakultetah. Tudi električna kolesa so na voljo v Počehovi na posestvu Vinogradi Horvat, od koder se lahko obiskovalci podajo na odkrivanje vinorodnih gričev do ponudnikov, ki so vključeni v KULeBIKE sistem. Preko tega sistema je na 9 različnih lokacijah na voljo skupno 26 električnih koles. Sicer je v prihodnosti v načrtu, da bo kakšno električno kolo na izposojo tudi v TIC Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.