08:51, sre, 24. Jul

Podnebni štrajk tudi v Mariboru

Mladi bodo 15. marca v vsaj 51 državah na vseh celinah organizirali proteste. Podnebno mladinsko gibanje Mladi za podnebno pravičnost v petek, 15. marca 2019, vabijo na Podnebni štrajk, ki se bo v Mariboru pričel ob 11.55 na Grajskem trgu.

Boj za okolje je boj za našo prihodnost
Organizatorji petkovega protesta se sprašujejo ali naj res verjamejo, da je pred nami mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet že danes pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe? Naj res verjamejo visokoletečim besedam svetovnih elit o reševanju podnebne krize, ko pa emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto? Mladi so v preteklih tednih zavzeli ulice in trge po celem svetu – od Nove Zelandije do Kolumbije, od Belgije do Ugande. V petek jih bodo ponovno. Ne želijo se namreč odreči svoji prihodnosti na račun peščice najbogatejših in velikih korporacij. Zaradi temnih obrisov naše prihodnosti in zgrešenih podnebnih ukrepov vstajajo in zahtevajo spremembe.

Dovolj je!
V petek, 15. marca 2019, bodo tako protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih (11.55) zbrali na Grajskem trgu v Mariboru. Njihove zahteve so sledeče:
– omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C
– takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije
– zelena delovna mesta
– skupnostno upravljanje z življenjskimi viri
– polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo
– čisto okolje
– dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile

Napovedani so protesti tudi v Ljubljani in v drugih mestih v Sloveniji
“Mladi smo zaskrbljeni za prihodnost. V tem trenutku po zaslugi človeka poteka šesto množično izumiranje vrst, globalni podnebni sistem pa je na robu katastrofe,” so zapisali v iniciativi Mladi za podnebno pravičnost, zaskrbljeni za prihodnost sveta, v katerem bodo odraščali. Ne edini. Slovenska mladina se bo pridružila mednarodni stavki, ki je ali še bo zajela še vrstnike v vsaj 51 državah, ne le v EU in Evropi, pač pa še v ZDA, Braziliji, Čilu, Avstraliji, Japonski, Indiji, Iranu in še kje.
Napovedanih je okoli 500 protestov, njihov seznam, tako kot število sodelujočih, pa še ni dokončen.

Prva začela protestirati švedska najstnica
Izostanek od pouka in namesto tega aktivizem proti podnebnim spremembam je lani uvedla švedska šestnajstletnica Greta Thunberg, njena vztrajnost pa je prerasla v prave demonstracije in proteste. 20 avgusta je, namesto da bi šla k pouku, protestirala pred švedskim parlamentom. Odločila se je, da ne bo sedla v šolsko klop do lanskih volitev na Švedskem 9. septembra, od parlamenta pa zahtevala, naj poskrbi za znižanje švedskih emisij ogljikovih plinov v skladu s Pariško pogodbo. Po volitvah se je odločila da bo stavkala le še ob petkih, postopoma so se jih pridružili mnogi somišljeniki. Njen aktivizem se je precej hitro razširil tudi s pomočjo družabnih omrežij. Decembra je začelo stavkati že okoli 20.000 mladih v 270 mestih po svetu, Thunbergova pa se je znašla celo med največjimi vplivneži sveta. Pred mesecem so jo povabili na svetovni gospodarski forum v Davosu, tja pa je prišla z vlakom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.