16:18, sob, 27. Apr

Pogačar po 81 km dolgem napadu do zmage na Strade Bianche!





Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec enodnevne dirke svetovne serije Strade Bianche. Petindvajsetletnik je napadel kar 81 km pred ciljem, si nabral veliko prednost in zanesljivo ugnal vse tekmece za drugo zmago na makadamskih cestah v okolici Siene (215 km).

Za Pogačarja je bila to prva dirka v sezoni 2024 in prva zmaga, skupno pa že 64. v karieri. Drugič je bil najboljši na Strade Bianche, potem ko je na makadamskih cestah po Toskani slavil že leta 2022, ko je napadel nekaj več kot 50 km pred ciljem.

Tudi tokrat je napadel na istem makadamskem sektorju Monte Sante Marie, ki je najtežji in najdaljši na dirki, ampak kar 81 km pred ciljem. Dirko so namreč organizatorji letos podaljšali za okoli 30 km. Kljub temu to 25-letnemu kolesarju s Klanca pri Komendi ni predstavljalo večjih težav.

Znebil se je tekmecev

Hitro se je znebil vseh tekmecev in si po vsega nekaj kilometrih privozil minuto naskoka. Prednost je nekaj več kot 50 km pred ciljem znašala že skoraj tri minute, najvišja pa je bila slabe štiri minute.

Ciljno črto na glavnem trgu v Sieni je prečkal 2:43 minute pred drugouvrščenim Latvijcem Tomsom Skujinšom (Lidl-Trek) in 2:46 Belgijcem Maximom Van Gilsom (Lotto Dstny).

Na dirki so sicer nastopili še trije Slovenci. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil peti, potem ko je bil večino časa v skupini preostalih najboljših, ki so se borili za preostala visoka mesta. Na koncu je za Pogačarjem zaostal štiri minute 26 sekund. Pred njim je končal še lanski zmagovalec, Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), z zaostankom 3:50 minute.

Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) in Domen Novak (UAE Team Emirates) sta bila v Toskani v službi svojih slovenskih kapetanov na dirki.

Prvi del preizkušnje je Pogačarjeva ekipa emiratov nadzorovala položaj in ni dovolila ubežnikom, da bi kadarkoli pridobili veliko prednost. Izčrpala je večino močnih zasedb, ko je bila skupina velika le še okoli 25 kolesarjev, pa se je slovenski as odločil za napad in v kali zatrl vsa prizadevanja tekmecev za presenečenje.

Žensko preizkušnjo je pred tem dobila Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx) pred Eliso Longo Borghini (Lidl-Trek) in Nizozemko Demi Vollering (SD Worx). Za svetovno prvakinjo s cestne dirke lani v Glasgowu je bila to 37. zmaga v karieri.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.