11:29, pon, 29. Apr

Poglejte, koliko gospodinjstev si je pred epidemijo privoščilo počitnice. Kako pa kaže letos?





Ste tudi vi med tistimi, ki so se ne samo odločili, kam bodo letos odšli na dopust, ampak imate dopust tudi že rezerviran?

51 odstotkov tistih, ki so odgovarjali na našo nedavno anketo, je izbralo odgovor, da že imajo rezerviran dopust. Takih je namreč 129 od skupno 255.  Na drugem mestu je odgovor, da letos dopusta ne bo. To je izbralo 25 odstotkov ali 65 sodelujočih. Da lokacijo iščejo zadnji hip, pa je odgovorilo 24 odstotkov ali 61 sodelujočih.

 

Kako je bilo leta 2018?

Na spletni strani Statističnega urada RS (SURS) smo pogledali, koliko gospodinjstev si je privoščilo dopust oziroma počitnice v predkoronskem času. Denimo v letu 2018 si je po podatkih Sursa privoščilo počitnice 73 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji
Razlogi so bili sprostitev, počitek in zabava. In koliko so počitnice tisto leto stale? Surs je izračunal, da je leta 2018 zasebno potovanje prebivalcev Slovenije trajalo povprečno 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve). Povprečni dnevni izdatki na takih potovanjih so znašali približno 50 evrov na turista (v Sloveniji 40 evrov, v tujini 53 evrov). Tisti, ki je bil v hotelu ali kakšnem podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan (90 evrov; v Sloveniji 67 evrov, v tujini pa 100 evrov. Kdor pa pa je bival  v lastnem počitniškem bivališču, pa je po podatkih Sursa porabil povprečno najmanj (18 evrov; v Sloveniji 18 evrov, v tujini 19 evrov).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.