19:53, pet, 26. Apr

Pogonska goriva oktobra močno povečala prihodke trgovcev





Realni prihodki od prodaje v trgovini na drobno so bili oktobra izrazito višji tako na mesečni kot letni ravni, kar je po pojasnilih statističnega urada predvsem posledica visokih prihodkov od prodaje motornih goriv. Ti so se na letni ravni skoraj podvojili.

Realni prihodki od prodaje v trgovini na drobno so bili oktobra za 13 odstotkov višji kot septembra. Pri tem so se prihodki od prodaje motornih goriv povečali za 32,4 odstotka, v preostalih dejavnostih trgovine na drobno pa skupaj zgolj za 1,2 odstotka.

V trgovini z neživili so bili prihodki oktobra za 1,4 odstotka višji kot septembra, v trgovini z živili pa za 0,7 odstotka, so sporočili iz statističnega urada. Medtem so bili prihodki od prodaje motornih vozil in popravil le-teh za 2,2 odstotka nižji kot septembra.

V primerjavi z lanskim oktobrom so trgovci prejšnji mesec prodali za 34,3 odstotka več blaga in storitev. Tudi letna rast je posledica rasti prihodkov v trgovini z motornimi gorivi, in sicer je bila ta 97,2-odstotna.

Brez upoštevanja prodaje motornih goriv je bila skupna rast prihodkov v trgovini na drobno oktobra na letni ravni 10,9-odstotna. V trgovini z neživili je bila letna rast 13,1-odstotna, v trgovini z živili pa 7,6-odstotna. Prihodki od prodaje motornih vozil in popravil le-teh so bili v tej primerjavi nižji za 3,5 odstotka.

V primerjavi s predkoronskim oktobrom 2019 je bil skupni prihodek v trgovini na drobno oktobra letos višji za 20,1 odstotka.

V prvih desetih mesecih letos skupaj so bili realni prihodki od prodaje v trgovini na drobno v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 višji za 14 odstotkov, če pogledamo še leto dni nazaj, pa za 3,7 odstotka.

Tudi v tem primeru je bila rast v primerjavi z letom 2020 najizrazitejša v trgovini z motornimi gorivi (21,1-odstotna), a je bila znatna tudi v trgovini z neživili (12,4-odstotna) in v trgovini z živili (7,9-odstotna). V desetih mesecih skupaj beležijo rast tudi prihodki od prodaje motornih vozil in popravil le-teh, namreč za 6,1 odstotka.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.