18:57, pet, 26. Apr

Policija izvaja “Facebook kaznovanje”





Ste se posneli z mobitelom ali v živo oddajali (pogovor) med vožnjo, pa med tem niste bili pripeti z varnostnim pasom? To je lahko razlog, da vas policisti kaznujejo, če ste svoj posnetek javno objavili. Objavo posnetka namreč smatrajo kot neke vrste samoovadbo.Ne, niso zgolj govorice, ki so v zadnjih dneh zaokrožile po družabnih omrežjih. Policisti pregledujejo objave na Facebooku, Youtubu in podobnih spletnih portalih, ter jih obravnavajo kot dokazni material, iz katerega lahko sledi kazen. “Policisti so v preteklosti že uvedli postopke o prekrških na podlagi takšnih posnetkov, tako po uradni dolžnosti kot tudi na podlagi prijav občanov“, je pojasnila Nataša Pučko iz Policijske uprave Ljubljana, potem ko smo jim v preverjanje poslali spodnjo fotografijo (ki je sprožila kar nekaj spletnih debat):

Vir: Facebook
Vir: Facebook

Tega, konkretnega primera ne morejo komentirati, ker še ni zaključen, so pa pojasnili, “da je bil postopek uveden po uradni dolžnosti na podlagi Zakona o prekrških“.

pocasna voznja

Ne moreš ignorirati

Da je spremljanje objav, posnetkov in foto materiala logično, je pojasnil tudi Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor. Spomnil je na nedavni primer brutalnega pretepa v Krškem, ko sta dva moška v živo predvajala posnetek fizičnega obračunavanja nad 26-letnikom “tega ne gre ignorirati“, je dejal. To je bil sicer ekstremni primer, a tudi uporaba mobitela med vožnjo ali vožnja brez varnostnega pasu je lahko zadosten razlog za kazen. Ob tej priložnosti je zato znova “potrkal na vest” ter odgovornost ljudi, naj “prej razmislijo kaj objavljajo in kakšne posnetke posredujejo naprej“.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.