23:45, pon, 2. Okt

Policisti predstavili podrobnosti umora v Dupleku: To je motiv grozljivega dejanja

Mariborski kriminalisti so v soboto, 16. septembra, s kazensko ovadbo k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli 33-letnega moškega, za katerega je bil podan utemeljen sum, da je v jutranjih urah 8. septembra, umoril 64-letnega moškega iz Zgornjega Dupleka.

“Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper osumljenca odredil pripor. Osumljeni je bosanski državljan, z začasnim prebivališčem na območju Republike Hrvaške, ki je zadnjih nekaj mesecev, zaradi zaposlitve v Sloveniji, neprijavljen prebival v bližini naslova žrtve,” so sporočili na PU Maribor.

Umorjenega sta 8. septembra v popoldanskem času našla njegova znanca, ki sta se z njim predhodno dogovorila za izvedbo del v njegovi delavnici. Ob vstopu v delavnico sta na tleh opazila mrtvega oškodovanca. O tem sta takoj obvestila Operativno komunikacijski center PU Maribor in Regijski center za obveščanje. Na kraj so bili nemudoma napoteni policisti, ki so izvedli prve nujne ukrepe.

Pri pregledu trupla, ki ga je opravila dežurna zdravnica Zdravstvenega doma Maribor je obstajal sum, da je moški umrl nasilne smrti.

“O opisanih okoliščinah sta bila istega dne obveščena dežurna okrožna državna tožilka ODT v Mariboru in dežurni preiskovalni sodnik iz Okrožnega sodišča v Mariboru, ki sta prišla na kraj. Pri kasnejšem ogledu kraja kaznivega dejanja smo našli in zavarovali različne sledi in predmete, ki so potrjevali sume glede nasilne smrti, med drugim tudi topi predmet, ki ga je osumljeni uporabil pri storjenem kaznivem dejanju. Pri ogledu je sodeloval tudi policist – vodnik službenega psa za detekcijo bioloških sledi,” pojasnijo na PU Maribor.

Motiv za umor, ki ga je storil 33-letni osumljenec iz brezobzirnega maščevanja, je povezan s koristoljubjem. Na podlagi sodelovanja s tujimi varnostnimi organi so ugotovili, da je osumljeni povratnik kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in da je že bil obravnavan za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe.

“33-letnega osumljenca so policisti v petek zjutraj prijeli na območju naše policijske uprave. Za kaznivo dejanje umora iz brezobzirnega maščevanja je po 116. čl. KZ-1 predpisana zaporna kazen najmanj petnajstih let,” še povedo.

V letošnjem letu so na območju PU Maribor obravnavali dve tovrstni kaznivi dejanji, in sicer ob opisanem umoru, še uboj (po 115. čl. KZ-1). V letu 2022 smo na območju PU Maribor obravnavali 1 dokončan umor, 3 poskuse in 1 napeljevanje k umoru ter 2 uboja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav