07:31, tor, 7. Maj

Poostrene aktivnosti na območju PU Maribor





Na območju PU Maribor se je stanje prometne varnosti poslabšalo.

Na območju PU Maribor se je v letošnjem letu zgodilo 3.018 (3.081) ali 2 % manj prometnih nesreč. Od tega smo obravnavali 16 (14) prometnih nesreč s smrtnim izidom in 1.107 (1.172) ali 6 % manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V prometnih nesrečah je 20 (14) udeležencev umrlo, 70 (83) ali 16 % manj je bilo hudo ter 1.483 (1.579) ali 6 % manj lahko telesno poškodovanih.

alkohol vozi trezen policija

Na območju PU Maribor je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč izredno visok in znaša 9,8 % (10,1 %). Delež alkoholiziranih povzročiteljev je bil največji pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal 31 % (36%), visok pa je bil tudi pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami, pri katerih je znašal 18 % (31 %). Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi nepravilne strani/smeri vožnje in neprilagojene hitrosti.

Z namenom zmanjšanja problematike alkohola v cestnem prometu in s tem izboljšanja stanja prometne varnosti bodo policisti na območju PU Maribor od 1. do 20. 12. 2014 izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, katerega namen je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Glede na to, da se je na območju PU Maribor v zadnjem času poslabšalo stanje prometne varnosti in zgodilo tudi več hujših prometnih nesreč, katerih vzrok je bila tudi vožnja pod vplivom alkohola bodo odrejali preizkuse alkoholiziranosti udeležencem v cestnem prometu ter izvajali poostrene nadzore v različnih časih in krajih. Na celotnem območju PU Maribor bodo v tem času izvedli tudi dva obsežna poostrena nadzora po metodologiji PROMIL in sicer:

– v noči iz 13. na 14. 12. 2014 in
– v noči iz 19. na 20. 12. 2014.

Vsem udeležencem v cestnem prometu ponovno svetujejo:

– da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu, temveč naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, taksi prevoze, oziroma naj vozilo vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholne pijače,
– da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti. Asfaltna površina je v tem obdobju hladna, ponekod preko dneva vlažna, v nočnih urah pa je lahko poledenela oziroma spolzka,
– da so vozniki pozorni na pešce v prometu. Predvsem na cestah zunaj urbanih naselij še vedno ni povsod urejenih pločnikov oziroma površin za pešce, zato naj na takih cestnih odsekih pešci hodijo po levi strani vozišča,
– da so pešci oblečeni v svetla oblačila ter uporabljajo odsevna telesa in kreničke,
– da vozniki med vožnjo v nobenem primeru ne uporabljajo mobilnih telefonov brez uporabe sistemov za prostoročno uporabo ter
– da vsi udeleženci v cestnem prometu upoštevajo tudi druga cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji.

Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočajo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu od njih udeleženi v cestnem prometu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.