19:54, čet, 28. Mar

Poraz demokracije v Mariboru, samo 41 odstotna udeležba





Ob koncu nedeljskih lokalnih volitev lahko ugotovimo, da je volilna udeležba izjemno nizka, kar je skrb vzbujajoče. Volilna udeležba na nedeljskih volitvah je v Sloveniji, po podatkih državne volilne komisije dosegla nekaj več kot 47 odstotkov (47,47 %). Nižja od tega je bila le še leta 2014. Še slabše so se na volišča odpravljali v Mariboru, volilna udeležba je bila le nekaj več kot 40 odstotna (41,05 %).

V Mariboru je volilnih upravičencev 87.421, od tega je včeraj oddalo glasovnico za župana 35.864 ljudi, od tega je bilo 35.616 veljavnih glasovnic. V primeru Maribora je bila kljub širokemu naboru kandidatov, kar 15 se jih je potegovalo za županski stolček, apatičnost volivcev tista, ki je najbolj zaznamovala volilno nedeljo. Torej 40 odstotkov Mariborčanov, ki ima volilno pravico je včeraj odločilo, da bo drugi krog, v katerem se bosta pomerila aktualni župan Saša Arsenovič in nekdanji župan Franc Kangler.

Volitve praznik demokracije? Ne, v Mariboru kvečjemu poraz

Gre za ponovitev scenarija iz leta 2018, s tem da je takrat bila bistveno boljša volilna udeležba, glasovalo je malce manj kot 50 odstotkov volilno upravičenih Mariborčanov. Volitve veljajo za praznik demokracije, a kaj ko 41,05 odstotkov (približno 35.800 udov volilnega telesa) ne more biti praznik in zmaga demokracije. To je poraz demokracije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.