08:47, sre, 24. Jul

Poslanci Kluba 7 na obisku pri rektorju Univerze v Mariboru

Mariborski poslanci, povezani v Klub 7, so se sestali z rektorjem mariborske univerze Zdravkom Kačičem. Kot je po sestanku povedal rektor, so jim predstavili načrte prihodnjega razvoja univerze, zlasti v sklopu kohezijske politike, poslance pa so tudi opozorili na ključne težave, s katerimi se pri tem srečujejo.

Rektor Zdravko Kačič in poslanka Lidija Divjak Mirnik
Rektor Zdravko Kačič in poslanka Lidija Divjak Mirnik

Kačič je povedal, da je sestanek prinesel kar nekaj odprtih vprašanj, predvsem na področju črpanja kohezijskih sredstev. Ta trenutek naj ne bi bilo na voljo ustreznih rešitev, s katerimi bi vzhodna kohezijska regija lahko sredstva, ki so namenjena njenemu razvoju, izkoristila v največji meri.
“Imeli smo zelo konstruktiven sestanek, na katerem smo se strinjali, da je potrebno tesno sodelovanje tudi pri pripravi načrta izvajanja naslednje perspektive kohezijske politike, zato verjamem, da bomo s skupnimi močmi našli rešitve za še uspešnejše izvajanje te politike,” je še dejal rektor Univerze v Mariboru.
Ob tem je vesel podpore s strani poslancev iz lokalnega okolja pri njihovih načrtih za postavitev pomembne infrastrukture, ki bo v celotni kohezijski regiji, predstavljala ustrezen razvojni potencial z veliko multiplikativnimi učinki. S tem želijo zajeziti tudi beg možganov iz regije.

Poslanci podpirajo projekt Innovum

V imenu kluba poslancev je Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) povedala, da so se na sestanku med drugim seznanili s projektom tehnološko-inovacijskega središča Innovum, ki ga podpirajo, tako kot tudi siceršnjo vizijo razvoja univerze in celotne regije. Ob tem je tudi spomnila, da vzhodna kohezijska regija ne zavzema le Maribora z okolico, pač pa več kot polovico Slovenije. Kačič je glede projekta Innovum dodal, da bo ta namenjen predvsem raziskovanju in prenosu znanja v prakso in bo mesto dobil v Mariboru, temu pa bi nato sledila postavitev dodatnih lokacij v posamezna okolja vzhodne kohezijske regije. Celoten koncept je bil zastavljen na osnovi študij dobrih praks iz tujine, koliko bi bil tak projekt vreden, pa še ne želi govoriti. “Ker gre za infrastrukturni projekt, je jasno, da gre za precej velika vlaganja, ki pa so nujna za doseganje cilja,” je dejal Kačič. Divjak Mirnikova je spomnila, da je bilo leta 2009 v Sloveniji ustanovljenih osem centrov odličnosti, za kar je bilo po njenem namenjenih okoli 84 milijonov evrov, prav vsi pa so v zahodni kohezijski regiji. Pozneje je bilo ustanovljenih sedem kompetenčnih centrov, le eden v Mariboru, vsi ostali v zahodni regiji, pa tudi za 17 razvojnih centrov slovenskega gospodarstva je večina denarja šla v bolj razviti del države.
“Obstoječe stanje v tem trenutku je takšno, da so zelo velike razlike med vzhodom in zahodom, zato je cilj Innovuma in poslancev s tega dela države, da nismo več tako različni in da postanemo vsaj približno enaki,” je še dodala Divjak Mirnikova.
Ob tem so se danes dogovorili, da bodo vložili pobudo za sklic matičnega delovnega telesa državnega zbora, na katerem bi razpravljali o strategiji izvajanja kohezijske politike med letoma 2021 in 2027, saj v javnosti že potekajo razprave o tem, kam se bo Slovenija v tem obdobju usmerila. Pri tem bo po besedah Divjak Mirnikove njihov cilj, da bi v Sloveniji bili vsi razviti enakomerno.

Potrebna je sprememba področne zakonodaje
Vodstvo mariborske univerze so poslanci danes povabili tudi k tvornemu sodelovanju pri spremembah področne zakonodaje. Kot je povedala poslanka LMŠ, se v tem trenutku spreminjata vsaj dva zakona na tem področju, pri čemer univerza že zdaj aktivno sodeluje, poslanci pa bodo na terenu prisluhnili, kaj univerze želijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.