08:48, sre, 15. Maj

Poslanska skupina Levica: Vlada bi posekala kar četrtino vseh državnih gozdov!





“Vlada Janeza Janše je odločena, da tik pred koncem mandata pusti za seboj opustošenje,” so ostro zapisali v sporočilu za javnost poslanske skupine Levice in zapisali, je kmetijski minister Jože Podgoršek tik pred podpisom akta, ki bi odredil posek kar četrtine vseh državnih gozdov.

“V medijih se pojavljajo informacije o površini, ocenjeni na kar 60.000 hektarjev. To je več kot 84.000 nogometnih igrišč ali več kot 5 odstotkov celotne slovenske gozdne površine! Četudi se bo uradna številka na koncu izkazala za nižjo, je vsako drevo, posekano brez jasne jasne utemeljitve in strokovnih podlag, drevo preveč. Špekulira se, da želi SDS novonastala zemljišča spraviti v roke županov in drugih lokalnih veljakov za pozidavo,” so zapisali v sporočilu.

Izpostavili so, da bi “to pomenilo zmanjšanje kvalitete bivanja za prebivalce širom Slovenije, ki bi jim posekali gozdove na robovih njihovih naselij. Storjena bi bila ogromna škoda v smislu varovanja okolja in soočanja z rastočimi temperaturami zaradi podnebnih sprememb”.  Menijo še, da je nesprejemljivo je, da bi država v času globalne podnebne in biotske krize ustvarila goloseke na tako obsežnih površinah, in da bi morali organizirati pogozdovanje v preteklih letih poškodovanih, pogorelih ali kako drugače opustošenih gozdov.

Menijo, da je taka odločitev o poseku “napad na gozdarsko stroko, ki je povsem ignorirana in izločena iz odločevalskih procesov. Odločitev za posek je več kot očitno sprejeta mimo Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), ki se mu jemlje tudi funkcija enega izmed nosilcev urejanja prostora (NUP). Zavod se je v tej kapaciteti zoperstavljal dosedanjim poskusom krčenja gozdov”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.