02:40, tor, 7. Maj

Posledice vremenskih razmer na območju MOM





Danes si je mariborski župan Andrej Fištravec ogledal vse najbolj kritične lokacije v mestu po tem, ko je tudi Maribor konec tedna zajel ledeni oklep. Kot je ocenil na popoldanski novinarski konferenci, se vse pristojne službe ves čas maksimalno trudijo, da bi čim prej odpravili posledice naravne katastrofe, ki je prizadela večji del Slovenije.

Po oceni Fištravca na območju mestne občine najtežje razmere v Kamniški grabi in Bresternici proti Gaju, nekoliko se je že stabiliziralo stanje v Malečniku in Vodolah, ob padanju številnih dreves pa je ključno vprašanje elektrike, brez katere je še vedno kar nekaj odjemalcev.

Vodja mestne službe za zaščito, reševanje in obrambo Slobodan Stojanovič je dodal, da so posledice zmrzali zahtevale aktiviranje vseh enajst prostovoljnih in poklicne enote gasilcev v mestu. Vsi so še vedno na terenu in pomagajo reševati težave tam, kamor so poklicani na pomoč. Zagotavljati poskušajo predvsem prevoznost cest, kar je glede na številna podrta in ogrožena drevesa zelo zahtevna naloga.

“Za odpravljanje posledic je zelo pomembno, da bodo pristojni uspeli zagotoviti elektriko tam, kjer je še vedno ni. Gre predvsem za naselja v okolici mesta, medtem ko so v mestu razmere bolj ali manj normalizirane. Tudi zimske službe so svoje delo dobro opravile,” je dejal Stojanovič, ki se je za strpnost zahvalil občanom, ob tem pa izrazil tudi veselje, da doslej se pri odpravljanju težav ni nihče poškodoval.

Po besedah poveljnika mariborskih poklicnih gasilcev Aleša Ciringerja so na terenu praktično že 48 ur skupaj, tudi ponoči, večinoma pa odstranjujejo posledice zmrzali in žleda, ki so povzročile podiranje dreves in vejevja na ceste in objekte. Potem ko so se ponoči razmere nekoliko umirile, so zjutraj gasilci spet prejeli veliko število klicev, tako da so do poldneva opravili že 78 različnih intervencij.

“Na srečo poškodb med gasilci doslej ni bilo, čeprav je že samo podiranje dreves nevarno, kaj šele v tako izrednih razmerah. Poškodovano je bilo eno naše vozilo, saj je naj padlo drevo. Stvari se počasi le umirjajo, res pa je, da za konec tedna napovedujejo otoplitev, zato se že bojimo naraščanja lokalnih vodotokov in s tem povezanih poplav ali vsaj zalitih kleti,” je dejal Ciringer.

V obeh mestnih zimskih službah, Snagi in Nigradu, so prepričani, da so svoje delo opravili dobro. S posipom in čiščenjem ter lomljenjem ledu na prioritetnih območjih so začeli v petek, nekaj težav so imeli predvsem zaradi podrtih dreves. Najbolj v oči bode neočiščen Trg Leona Štuklja v središču mesta, a tega zaradi sestave materiala tal ne smejo soliti, stalni dež pa je onemogočil delovanja peska.

Zaradi nevarnosti nadaljnjega lomljenja dreves so se pristojni v Nigradu odločili začasno zapreti Mestni park, Magdalenski park, Tomšičev drevored ter delno tudi Trg generala Maistra, zaprtih pa je tudi nekaj cest, kjer intervencijska dela oziroma odstranjevanje padlega drevja že izvajajo.

Ob tem prebivalce mestnega jedra in okolice pozivajo, da odstranijo sneg in led iz svojih površin, objektov dreves in grmovnic tako, da bo omogočen prost prehod javnih površin, saj bo v nasprotnem primeru to izvedel vzdrževalec javnih površin na njihove stroške.

Sicer pa so danes v Mariboru svoja vrata zaprle tri osnovne šole, in sicer OŠ Borci za severno mejo, OŠ Rado Robič Limbuš in OŠ Gustava Šiliha, tudi tam pa bo pouk normalno stekel že v torek. Od vrtcev so morali zaradi puščanja strehe in izpada elektrike zapreti le vrtec Studenci na Poljanah, otroke, ki so prišli, pa so preselili v sosednji objekt jaslic.

Vir: STA
DSC_4575

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.