16:17, ned, 19. Maj

Potem, ko so opozorili na sprehajanje in igranje harmonike na avtocesti, so jih skritizirali. A vztrajajo: “Neumno, nevarno in prepovedano!”





Na Facebook strani “Ustvarimo reševalni pas a avtocestah” so po tem, ko so objavili, kaj vse so počeli ljudje na primorski avtocesti, med drugim se sprehajali, igrali na harmoniko in še marsikaj drugega, kar je neprimerno početi med zastojem zaradi prometne nesreče in tudi sicer na avtocesti, dobili veliko negativnih komentarjev. Na te so se tudi odzvali.

Poročali smo o tem, kako so se nekateri med zastojem na primorski avtocesti obnašali.

A po tem, ko so objavili videoposnetek, so jim med drugim nekateri  očitali, da so morali po pet ur in več stati na žgočem soncu. Na Facebook strani so nato objavili časovnico obveščanja o hudi prometni nesreči, iz katere je razvidno, da so pristojne službe hitro obveščale o prometni nesreči, zastoju in tem, da se lahko zastoju vozniki izognejo. Prav tako tudi, da ni bilo tako žgočega sonca, kot so nekateri pisali.

Popisali so časovnico obveščanja in tudi, kako in kdaj je potek potekal ter iz vsega skupaj potegnili čas, v katerem je bila avtocesta zaradi prometne nesreča zaprta. In ta je precej krajši od očitanih pet ur.

Tako so zapisali:

1️⃣Okoli 7.30 je prišlo do usodnega trčenja, v katerega je bil vpleten vlačilec s 33.000 litri nevarne snovi, v vozilu pa je ostal ukleščen voznik.
2️⃣Ob 7.33 je Promet.si objavil oviran promet pred izvozom Brezovica v smeri Ljubljane.
3️⃣‼️ Ob 8:02 je bila javljena popolna zapora avtoceste v smeri Ljubljane zaradi teže trčenja, reševanja, saniranja in preiskovanja trčenja. Popolna zapora smernega vozišča je trajala do 9:24, torej skupno 82 minut‼️
4️⃣ Od 9:24 do 12:49 je promet potekal le po prehitevalnem pasu
5️⃣ Ob 12:49 so avtocesto ponovno zaprli za 10 minut, zaradi dvigovanja vozila
6️⃣ Od 12:59 do 13:49 je promet spet potekal le po prehitevalnem pasu
7️⃣ Od 13:49 do 13:56 je bila ovira le še na odstavnem pasu, ob 13:57 so bile vse ovire odstranjene in potek je stekel neovirano.

Povzeli so: “Torej: ZAPORA PRIMORSKE AVTOCESTE je danes SKUPNO trajala 92 minut, to je 1 ura in 32 minut.”

Pravijo, da v času trčenja “je bilo na območju Brezovice 11,1 stopinj Celzija, ob 14:00 pa 19,4 stopinj Celzija.”

Prve fotografije in poročila o pešcih na cestišču so prejeli v nabiralnik ob 8:21, torej po 19 minutah zapore ceste, ob 9:55 so prejeli objavljen video, ki je dvignil veliko prahu.

V nadaljevanju so zapisali: “V času do 16:54 smo odgovorili na 13 zasebnih sporočil, ki so bila vsa v obliki vprašanj, kako reagirati ko obstanemo v zastoju, če te lulat, če te kakat, če si moraš pretegniti noge, če otroka ne moreš prepričati, da ostane v vozilu, itd.”

In pojasnili, kaj prav Zakon o pravilih cestnega prometa v  22. odstavku 30. člena : “Pešci ne smejo stopiti na avtocesto in hitro cesto ali hoditi po njej”

Nato pa odgovorili na dileme, ki se pojavljajo o daljših zaporah avtocest in popolnoma stoječega prometa: “Če nekoga prime na malo potrebo in postane zadeva nevzdržna, si obleče odsevni jopič, izstopi iz vozila, ko se prepriča da je to varno, opravi svoje (četudi je to prekršek, vam skoraj zagotovo nihče ne bo napisal kazni) izven vozišča za ograjo na desni, in se vrne v vozilo.”

“Če je kdaj primerno otroku poriniti v roke pametno napravo, je to v trenutku, ko otrok postane nemiren v zastoju, če ga ne moremo drugače zamotiti, čeprav je to zelo primeren čas, da se z otrokom pogovorimo o prometni varnosti,” so še dodali.

In kaj je prepovedano?

“Rolkanje, chatkanje po GSM ne sodi na vozišče, žoganje, senčenje, sončenje … je NEUMNO, NEVARNO in PREPOVEDANO (z razlogom),” so izpostavili o dodali, da imata Policija in Dars protokol za reševanje ujetih v zastoju  ter tudi, kako se to reševanje izvede. Izpostavili so še, da nikomur ni v interesu, da drži ljudi ujete v zastoju in da je reševanje med prioritetami in takoj, ko razmere to dopuščajo, pred tem morajo biti kritično poškodovani oskrbljeni.

“Vsem tistim, ki opravičujete izstopanje iz vozil in vseh aktivnosti, ki jih slednji izvajajo, pa polagamo na srce, da je to početje resnično nevarno, ne le za njih same, ampak lahko situacijo še dodatno zaplete in povzroči še daljše kolone in posledično še več neumestnih komentarjev,” so odločno zaključili.

Za konec so še zapisali javno zahvalo vsem, ki so v nesreči posredovali in se trudili za varen potek reševanja in sanacije, svojcem, znancem in prijateljem preminulega pa so izrekli sožalje. Zahvalili so se tudi tistim, ki so ustvarili reševalni pas.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.