17:34, sob, 4. Maj

“Povem, da sem ji prinesla osnovne stvari, da bo lahko preživela, kot se za človeka spodobi.”





Uporabnica Facebooka Irena Svobodna je opisala, kako je starejši gospe pomagala pri nakupu v trgovskem centru, čeprav ne ena ne druga naj ne bi imeli izpolnjenega pogoja PCT. Nato ji je plačala nakup, jo peljala domov, tam pa ugotovila, v kako hudem stanju je gospa, ki nima dovolj dohodkov, da bi imela za hrano.

“Pridem v trgovino, na vratih me pričaka študentka in zahteva od mene PCT. Ga nimam ! In kaj sedaj? Ne morem v trgovino. V redu, bom odšla v SPAR, kjer ne pregledujejo teh neumnosti,” je zapisala uporabnica Facebooku z imenom Irena Svobodna in nadaljevala zgodbo: “Skoraj že želim oditi, ko stopi za menoj ženička cca. 85 let.” Naprej je opisala to gospo in tudi, da je ta gospa želela kupiti kruh in mleko, pa je študentka prav tako ni spustila v trgovski center: “Ona odgovori, ja mi je žal, tako piše na vratih in tega se moram držat. Takrat se obrnem, pogledam mlado gospodično, primem ostarelo gospo in ji rečem, pridite bova skupaj odšli v trgovino po kruh in mleko za vas. Gospa je bila osupla, najprej ni upala, saj se je ustrašila, da bi mladenka poklicala policijo.”

A sta vseeno vstopili: “Sem ji rekla, gospa pridite, pridite, vam se ne bo nič zgodilo, bom odgovornost prevzela jaz in se pogovorila s policisti, če bo potrebno. V trgovini morda 3 kupci in midve. Greva do kruha, gospa vzame kar potrebuje, nato še mleko.”

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Starejša gospa ji je opisala svoje težko življenje. “Med policami, vzamem paštete, ribe (katere gospa tako zelo rada poje, vendar nima denarja) margarino, sadne jogurte, klobase, in za nedeljsko kosilo riž in perutnino, zelenjavo in malo sadja za vitamine.” Pri blagajni je vse plačala. Nato je opisala, da je starejšo gospo zelo ganilo. “Na klopci pred blagajno se je usedla in tako zjokala, da sem tudi sama jokala na njenih ramenih. Nakar se strese in reče, pojdiva hitro, da me ne bo policija zaprla, ker nimam testa. Pomirim jo, da se ne rabi bati, saj bom se z njimi, če bo potrebno pogovorila jaz. No in počasi odideva iz TUŠA, pri vratih zaželim gospodični lep dan in odideva.”

Peljala je starejšo gospo domov in tudi vse, kar jih je kupila, nato pa vstopila v njen dom. “Toliko sreče je sijalo iz njenih oči, da je bila za 10 let mlajša. Odpeljala sem jo do bloka, ji pomagala odnesti do vrat. Odklene in me povabi v stanovanje. Skromno, čisto, urejeno, vendar prazno. Potem mi pove, da ima 420€ pokojnine, da gre 1x na mesec na Karitas po paket, vendar ji ne zadostuje za celi mesec. Takrat sem se jaz izjokala za vrati, da me gospa ni videla.”

In nato je naredila naslednjo gesto: “Odšla nazaj v Tuš, mimo gospodične, ker mi v tistem trenutku ne bi smela nič reči, saj sem bila močno prizadeta. Nakupila gospe, olje, kis, moko, sladkor, kavico, čistila, osebno higieno, zobno pasto, ščetko, mila, in še nekaj za posladkat. Odnesem gospe, pozvonim in sključena gospa mi odpre. Ob pogledu name, so se ji oči zaiskrile in orosile. Povem, da sem ji prinesla osnovne stvari, da bo lahko preživela, kot se za človeka spodobi. Po 35 letih trdega dela v tovarni, si ljudje zaslužijo več, kot samo miloščino. Nato se poslovima in obljubila sem ji, da jo še obiščem.”

“To je realnost današnjega življenja, realnost današnje politike smrdljive, pokvarjene, da ne bom napisala še kaj hujšega,” Je uporabnica Facebooka Irena Svobodna zapisala in dodala: “LJUDJE, POSTANIMO PONOVNO ČLOVEK, – ČLOVEKU, SAJ SMO VENDAR VSI, SAMO NA ZAČASNEM OBISKU NA TEM PLANETU. KJE SO NAŠA ČUSTVA? KJE SMO IZGUBILI KOMPAS DO SOLJUDI? Vem, da bo gospa jutri z velikim veseljem skuhala dobro kosilo, vem pa tudi, da bo po dolgem času, lahko uživala ob sadnem jogurtu, ki ga ima tako zelo rada.”

“Draga gospa, vem da nima FB, tudi televizije ne, posluša le radio, pa kljub vsemu, ji želim srečno, veselo in prijetno nedeljo. SE VIDIMA NASLEDNJIČ, DRAGA GOSPA. TO JE NA VELIKO ŽALOST NAŠA REALNOST. 😭😭😭😭 MIRNO NOČ VAM ŽELIM, MOJA BO VERJETNO MALO SLABŠA PO TEJ IZKUŠNJI.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.