03:15, tor, 30. Apr

Povratek v igre naše mladosti: Rinčke talat, gumitvist, ristanc … Katera je igra vaše mladosti?





Vstopite v časovni stroj in se vrnite v čas brezskrbne mladosti, ko so nas osrečevala preprosta in domiselna igrača ter družabne igre.

Igre naše mladosti so več kot le zabava – predstavljajo del naše identitete in bogatijo naša otroška doživetja. Kljub hitremu napredku tehnologije in digitalizaciji našega vsakdana se številni še vedno vračamo k tem dragocenim spominom, saj nas ponovno povezujejo s prijetnimi trenutki in simbolizirajo brezskrbnost otroštva.

Gumitvist

Potrebuješ približno 4 m elastike, široke 1 cm in vsaj dva soigralca. Igra poteka tako, da si dva igralca, ki sta med sabo oddaljena približno 2 m, napneta elastiko okrog nog, tretji pa jo
preskakuje na različne načine. Preskakuje jo tudi na različnih višinah, in sicer:
– gležnji (prva),
– kolena (druga),
– pod »tazadnjo« (tretja),
– pas (četrta),
– pod pazduho (peta),

Različne so tudi širine, na katerih se izvajajo naloge:
– normalna; stopala tistih, ki držijo, so približno 30 cm narazen,
– ozka; stopala so popolnoma skupaj,
– široka; stopala so široko narazen, od tretje naprej širino držijo roke.

Igra poteka tako, da mora igralec določeno nalogo opraviti brez napake, da lahko nadaljuje na naslednjo višino. Če se zmoti (naredi »fuč«), nadaljuje igro naslednji. Ko pride ponovno na
vrsto, nadaljuje na tisti višini in pri tisti igri, kjer je prej naredil »fuč«. Igro lahko igramo tudi v parih. V tem primeru določimo prvega in drugega. Če se, recimo, prvi zmoti, lahko drugi skače namesto njega, pravilno opravi nalogo in ga na ta način reši, kar pomeni, da lahko oba nadaljujeta na naslednji višini, so zapisali v navodilih na OŠ Rakek. Celotna navodila so pripravili TUKAJ.

Ristanc

Za igranje ristanca potrebujete kredo, nekaj kamnov in raven površino, najbolje asfalt. Otroci najprej s kredo narišejo kvadrate na tla. V kvadrate nato napišite številke po zaporedju, pri čemer bo prvi kvadrat označen z 1.

Prvi igralec vrže kamenček v prvi kvadrat, nato pa skače po številkah do zadnjega in nazaj. Če sta dva kvadrata sosednja, pristane z obema nogama, če pa je kvadrat sam, se odrine z eno nogo. Ko se vrne, pobere kamenček in igra se ponovi, le da tokrat vrže na kvadrat s številko 2. Naslednji igralec pride na vrsto, ko skoči na črto ali izven ristanca ali pa zgreši polje s kamenčkom. Takrat izrečemo “Fuč!”.

Ali je kaj trden most?

Izberemo dva, ki predstavljata most. Primete se za roke in stopita toliko narazen, da gre lahko vojska, ki jo sestavljajo ostali otroci, skozi. Otroka, ki predstavljata most se dogovorita, kaj naj bi bil eden in kaj drugi, na primer, prvi je zlato jabolko, drugi pa zlata hruška. Igra se lahko začne.

Pravila igre: Vojska se ustavi pred mostom in ga vpraša: “A JE KEJ TRDEN MOST?”, “KAKOR SKALA, KOST!” se glasi odgovor. “A GRE NAŠA VOJSKA SKOZ’?” Odgovor: “PRVEGA SPUSTIMO, ZADNJEGA ULOVIMO!” odgovori most.

S tem je pogovor končan in vojska gre lahko skozi most. Vojska pod mostom lahko teče trikrat, a ko gredo vojaki tretjič skozi, most – igralca spustita roki (zapornici) pred zadnjim v koloni. Zajetega vojaka vprašata kaj ima rajši zlato jabolko ali zlato hruško. In v skladu z odgovorom ga razvrstita za tistim, ki je zlato jabolko ali zlata hruška. Ko se razporedijo vsi vojaki, morajo še vagati duše. To pomeni, da vsaka stran mostu vleče vrv v svojo smer. Zmaga tista skupina, ki popada po tleh ali pa prestopi črto. Več TUKAJ.

Rinčke talat

Igra “Skriti prstan” je nedvomno ena izmed najstarejših in najbolj znanih družabnih iger. Otroci sedejo v krog in stisnejo roke, pri čemer eden izmed igralcev skriva majhen predmet, kot je na primer kamenček ali prstan, v svojih stisnjenih dlaneh. Ta igralec nato hodi od enega do drugega v krogu, se dotakne dlani vsakega igralca in izreče: “Prstan ti dajem, dobro ga skrij!”

Vsi se pretvarjajo, da so prstan dobili, drugi igralec, ki se prav tako ni udeležil deljenja prstana, pa mora uganiti, kdo ga je dobil. Če ugane, v naslednji igri on deli prstan, prejšnji delilec pa gre med druge igralce.

Zemljo krast

Najprej otroci na tla narišejo majhen krog, ki predstavlja sonce, in okoli njega velik krog, ki simbolizira Zemljo. Vsak otrok označi svojo državo na krogu. Poleg tega potrebujejo palčko.

Pravila igre: Igra se začne tako, da otroci postavijo palčko v središče sonca. Igralec, na čigar ozemlje pade palčka, začne igro s klicem “NAPADAM, NAPADAM GRČIJO” (ali katerokoli drugo državo) in vrže palčko na ozemlje Grčije. Medtem se vsi otroci razbežijo. Igralec, ki nadzira Grčijo, hitro stopi na palčko in kliče “stop”. Ostali otroci se ustavijo, medtem ko lastnik Grčije pobere palčko in hodi po črtah sveta, pri čemer poskuša zadeti najbližjega igralca s palčko. Če ga zadene, mu lahko “ukrade” del zemlje.

Igralec lahko ukrade toliko zemlje, kolikor lahko nariše črto, ne da bi stopil na tuje ozemlje. Če igralec ni zadet, mu lahko nezadeti igralec ukrade zemljo.

In kaj je igra vaše mladosti?

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.